Igranje oka vrlo česta i svakodnevna pojava koja zahvati ili desno ili levo oko. Konkretni uzroci još nisu poznati, ali smatra se da na to utiče funkcionisanje određenih nervnih područja. Titranje ili igranje oka u medicini je poznatije pod nazivom “miokimija”, odnosno prisilno trzanje očnog kapka, tj. grč očnog mišića.Neke svakodnevne pojave mogu da utiču na titranje oka, recimo stres, umor, nedostatak sna, preterani unos kofeina, dugotrajno sedenje pred računarom, nervni poremećaj, ali i nedostatak magnezijuma u organizmu koji se gubi znojenjem tokom napornog vežbanja.

Uz titranje oka kao i kad svrbi dlan, vezuju se razni mitovi i praznoverja. Na različitim područjima i u različitim kulturama, drugačije se tumače. Tako na našim područjima mnogi smatraju titranje levog oka baksuznim, dok Kinezi sa druge strane veruju da je to znak dobre sreće. mitova

Kina

Titranje u desnom oku smatra se lošim predznakom, dok je titranje u levom oku znak dobre sreće. Međutim, kod žena je situacija obrnuta. Takođe, kada titra u donjem levom kapku veruje se da će ta plakati ili da je netko ogovara.

Delovi Afrike

U nekim delovima Afrike veruju da, kada gornji očni kapak titra, da je to znak susreta s nekim neočekivanim. Tamo igranje donjeg kapka znači skoro plakanje.

Indija

Indijci veruju suprotno od Kineza. Desno oko su dobre vesti, a levo loša sreća.

Havaji

Titranje u levom oku Havajcima je znak dolaska stranca, a konstantno titranje tog oka znači propast u porodici.
Sujeverja su jedno, a gledanje na titranje oka sa medicinske strane ipak nešto drugo.

Vezane objave