Migranti U Zvorniku Pored Dine 2 Foto S. Tomic Oslobodjenje 1 E1575726465448

U posljednje dvije i po godine najveći teret migrantske krize na svojim plećima nose Unsko-sanskog kantona. Samo posljednju godinu ilegalni ekonomski su na području ovog kantona počinili čak 205 krivičnih djela! To su zvanični podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ubistva, silovanja, pokušaji ubistva, tuče, teške krađe, pljačke samo je dio onoga s čim se Krajišnici posljednjih godina.
Devastirali kuću

Kako je kazao Mujo Koričić, komesar policije USK, migranti koji najviše čine krivična djela dolaze iz Alžira, Maroka, zatim Pakistana i Afganistana.

O kakvom odnosu prema domicilnom stanovništvu i imovini Krajišnika se radi, najbolje pokazuje primjer planinarske kuće na Plješevici, koju su migranti uništili. Iako je bila opremljena, a na kraju im ostavljen i ključ da mogu normalno ući, odmoriti se, istuširati, migranti su je na kraju devastirali.

Reporter “Avaza” jučer je bio u ovoj kući, od koje su samo ostali zidovi i garež. Umjesto u WC šolji, nuždu vrše po podu soba, hodnika…

Putem do planinarske kuće podno Plješevice sretali smo manje grupe migranata. Svi oni svjesno idu u ilegalni prelazak državne s Hrvatskom.

Jedan od mještana Zavalja, sela kroz koje svakodnevno prođu stotine migranata, Josip Bujanović otkriva nam da su njegovu kuću tri puta provaljivali.

– Da ti meni daš svoju kuću da se u njoj odmorim, ja gledao da ti je ostavim u istom stanju, čistu i urednu. Ali oni polomiše, razbiše, na kraju zapale – kaže Bujanović, koji je prije godina u rodno Zavalje stigao iz Zagreba.

Kaže da sada, s ljepšim vremenom, očekuje i veći broj migranata.

– Oni su ovu rutu naučili napamet i oni koji uspiju prijeći granicu, javljaju ovima što tek dolaze – pojašnjava Bujanović.

Vlasnik restorana u Zavalju nam pojašnjava da on migrantima samo dadne vode da se napiju i da im ne dopušta da ulaze u njegovo dvorište.
Polomljena vrata
– Niko od naših ljudi ne bi dolazio u restoran. Tako da im ja ne dam. Prije nekoliko noći jedan migrant je došao na kapiju krvavih nogu. sam pomogao – kaže vlasnik restorana.

Na drugoj strani, u Cazinu su migranti prije nekoliko upali i u kuću porodice Pozderac, koja je sagrađena 1820. godine, a u kojoj je 5. decembra 1942. boravio . Ova kuća je proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Polomljena vrata, prozori, podovi. Naposljetku su i u ovoj kući, istorijski izuzetno važnoj za BiH, naložili vatru?!
U Velikoj Kladuši je prošle sedmice zapaljena i kuća partizanskog komandanta Zuhdije Žalića, koja je bila opremljena kao spomen-soba.

Još nije utvrđeno jesu li i nju zapalili ilegalni migranti.

Related posts