318453 Predrag Kon F
Booking.com

Ultraljubičasto zračenje sunca i toplije vreme sprečiće razvoj i širenje virusa u našoj zemlji, kaže epidemiolog dr Predrag Kon. Od sredine marta u sunčano i toplo, sa temperaturama višim od 20 stepeni

Visoke temperature i sunčevo UV zračenje ubiće koronavirus u , kaže za Informer načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje epidemiolog dr Predrag Kon!

Već narednih dana imaćemo umereno UV zračenje, dok se u četvrtak očekuju visoke vrednosti zračenja, što nikako ne pogoduje širenju koronavirusa. U prilog tome ide i činjenica da nas do kraja marta širom zemlje očekuju temperature više od 20 stepeni, ali i visok stepen UV zračenja, što će doprineti suzbijanju zaraze.

Virus ne voli toplo

Situacija s koronavirusom polako će se smiriti s pojavom sve toplijeg vremena i sa više sunčanih dana, smatra načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje epidemiolog dr Predrag Kon.

– Ultraljubičasto zračenje sunca i lepše vreme stvoriće nepovoljne uslove za razvoj i širenje virusa, što je prirodan tok razvoja epidemije. Koronavirus spada u grupu respiratornih virusa koji se ne mogu dugo zadržati u čovekovom organizmu i koji nisu otporni na toplo vreme. Prosto, sama godišnja doba proleće i leto takva su da se sojevi virusa ne šire i da ne deluju. Stoga možemo očekivati da sa dolaskom toplijeg vremena i sunčevog intenziteta dođe do “ubijanja” virusa – kaže dr Kon i dodaje:

– Više temperature smanjuju njihovu infektivnost. Pored toga i prirodno UV zračenje sunca ima odličnu ulogu zato što svojim zračenjem ubija viruse na površini. Dovoljno je da indeks zračenja bude i umeren da bi imalo efekta na sam virus. Osim toga, period koji je pred nama dobar je i zbog toga što se više prozori otvaraju, toplije je, ljudi su više na otvorenom i na svežem vazduhu.

Prolećne temperature

Prema rečima meteorologa, narednih dana očekuje nas suvo i sunčano vreme, koje će za nakratko pokvariti kiša i oblaci, ali nas već od naredne sedmice očekuje pravo prolećno vreme.

Meteorolog dugoročne prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda Branko Bjelić ističe da će od 16. do 21. marta indeks UV zračenja verovatno biti visok, što je i više nego dovoljno da ubije viruse.

– U će danas biti toplo i sunčano, a lepo vreme zadržava se i sutra, kada će maksimalna temperatura ići čak do 25 stepeni! , od petka iznad naše zemlje ponovo se vraćaju oblaci i sa sobom nose povremenu kišu, a živa u termometru pašće na 18. podelak. I za biće tmurno i još hladnije, u najtoplijem delu dana biće tek 14 stepeni. Dobra vest je da početak sledeće nedelje donosi prolepšanje vremena. Od 16. do 21. marta uživaćemo u sunčanim danima i temperaturama oko 18 stepeni. Iako merenja neće biti preterano visoka, postoji velika verovatnoća da će indeks UV zračenja biti dosta visok, preko šest ili sedam. To je zato što će nakon prodora hladnog i svežijeg vazduha u toku vikenda atmosfera biti dosta prozračna i sunčevi zraci će lakše stizati do nas – kaže on i dodaje:

– Nakon toga slede nam tri oblačna dana sa kišom, a na planinama će padati i sneg. , od 23. marta, pa sve do 5. aprila, ponovo se vraćaju prolećne temperature oko 18 stepeni, dok bi u južnim i zapadnim krajevima naše zemlje živa u termometru prelazila i 21 stepen.
informer.rs

Vezane objave