Beta Mojeqx4p80.384x350

Imunolog Srdja Janković izjavio je danas da poslednji podaci o situaciji sa virusom ukazuju da se nastavlja relativno povoljan trend jenjavanja epidemije, ali da se ne može reći da je sve dobro, jer i dalje ima smrtnih ishoda.

“Mi imamo smirivanje ove epidemije a da li će se tako nastaviti zavisi od toga da li će se ove mere koje su sada na snazi shvatati ozbiljno. Ono gde vidim opasnost to je neka ideja da je sada sve gotovo. Nije još kraj, moramo da ispratimo ovo do kraja”, je Janković za TV Pink.

Janković, koji je i član Kriznog štaba za suzbijanje kovid-19, rekao je da i kada u ne bude virusa mora da se “stražari” da se virus ne vrati, jer nije suzbijen svuda u svetu, ali da je to sasvim drugačija faza borbe protiv pandemije.

“Prevencija bliskih kontakata kojima se može preneti korona virus je ključna, a bila je i sve , ali da se sada ugradi u naše svakodnevne aktivnosti, u tu, ako ćemo je tako zvati, novu normalnost” rekao je Janković.

Kako je podsetio, potrebno je da svi medjusobno da se dovoljno “razmaknu”, a kada mora da se dolazi u kontakt s drugim ljudima, da se koriste sredstva lične zaštite maska i rukavice.

Na pitanje koja su potencijalno najopasnija i gde bi trebalo biti najobazriviji, on je naveo da svakako treba da se izbegnu gužve u javnom prevozu.

“Kada ulaze u gradski prevoz da gledaju da ne budu u previše bliskom kontaktu. Tu su i rukavice isto važne, zbog mogućnosti da se kapljice koje su pale na predmete, na šipke za držanje, prenesu rukama na služokože”, objasnio je Janković.

Related posts