Poslednjih nekoliko nedelja u javnosti i medijima spekulisalo se o navodnom „spisku nepoželjnih osoba“ iz Srbije kojima se zabranjuje ulaz u Crnu Goru zbog izjava kojima se, kako se pisalo, negira postojanje crnogorske državnosti i crnogorski državno-pravni identitet.

Kako saznaje informativni portal IN4S iz Podgorice, crnogorske vlasti su ipak donele odluku o zabrani ulaska na teritoriju Crne Gore za više osoba, među kojima su i akademik Matija Bećković, istoričari Čedomir Antić i Aleksandar Raković, kao i profesor Pravnog fakulteta iz Kosovske Mitrovice Dejan Mirović.Ovaj portal je već ranije pisao da crnogorska vlast sprema listu nepoželjnih srpskih intelektualaca kojima se uskraćuje boravak u Crnoj Gori.

Iako se i o tome spekulisalo, IN4S saznaje da na listi nepoželjnih osoba, za sada, nema srpskog patrijarha Irineja.

Postojanje liste negirao je nedavno i premijer Crne Gore Duško Marković, ali nije isključio mogućnost da se spisak, ipak, napravi.

„Kada bude bilo potrebe za tim, kada budu postojali opravdani razlozi da takvu listu konstruišemo, takva lista neće biti skrivana od javnosti. Osim onih osoba koje su u kriminalnom miljeu i koje nisu dobrodošle ovde, druge liste nema“, kazao je tada Marković.

Prema gledištima ovog crnogorskog portala, indikativno je da Crna Gora, kako se dodaje, sastavlja „crnu listu“ nepoželjnih Srba, dok se „širokih ruku dočekuju brojni kriminalci i ratni zločinci — Tači, Haradinaj, Veselji i Čeku“.

„Svi oni imaju hipoteku ratnih zločina nad Srbima, ali i Crnogorcima na Kosovu i Metohiji“, zaključuje se u tekstu.