Indijski monah Swami Sivananda 8. avgusta ove godine će napuniti 121 godinu. Rođen je davne 1896. godine, a njegov cilj je ući u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji čovjek na svijetu.

Danas je zaista neobično i fascinantno duboku starost dočekati u dobrom zdravlju, a Swami vjeruje da svoju dugovječnost i živahnost duguje umjerenosti u jelu i piću, pomaganju ljudima, vježbanju joge i što se mnogima neće svidjeti – suzdržavanju od seksa. Naime, ovaj vjerovatno najstariji djevac na svijetu se nikada nije ženio niti imao djece.
Indijski monah Swami Sivananda 8. avgusta ove godine će napuniti 121 godinu. Rođen je davne 1896. godine, a njegov cilj je ući u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji čovjek na svijetu. Danas je zaista neobično i fascinantno duboku starost dočekati u dobrom zdravlju, a Swami vjeruje da svoju dugovječnost i živahnost duguje umjerenosti u jelu i piću, pomaganju ljudima, vježbanju joge i što se mnogima neće svidjeti – suzdržavanju od seksa. Naime, ovaj vjerovatno najstariji djevac na svijetu se nikada nije ženio niti imao djece.Ono što i dalje zbunjuje znatiželjne doktore koji su ga posjetili je činjenica da Swami čak i u 13. desetljeću svog života nema potrebu ni za kakvim lijekovima. Doktora je prvi put u životu posjetio tek prošle godine i to zbog blage glavobolje, a nakon pregleda su mu rekli da ima srce ko u mladića, prenosi Aura.ba.

– Čitav život sam vodio politiku zdravog života. Jeo sam jednostavnu hranu i vodio skroman i velikodušan život. Volim kuhanu hranu poput riže s povrćem, bez ikakvih začina. Također jedem zdrobljeni zeleni čili svaki dan. Najbolje se osjećam kad dajem sve od sebe da pomognem ljudima u nevolji – je Swami i nastavio:

“Disciplina je najvažnija u životu i njom možete sve pobijediti i svemu se oduprijeti – lošim prehrambenim navikama, željom za drogama i alkoholom i što je najvažnije, ali i najteže – želji za seksom. Najveće umijeće u životu je znati iskontrolisati svoje potrebe, i mislim da sam živio ovoliko dugo jer mi materijalne stvari nikada nisu bile važne i ne čine me sretnim”, je on

Autor: (Aura.ba) Ono što i dalje zbunjuje znatiželjne doktore koji su ga posjetili je činjenica da Swami čak i u 13. desetljeću svog života nema potrebu ni za kakvim lijekovima. Doktora je prvi put u životu posjetio tek prošle godine i to zbog blage glavobolje, a nakon pregleda su mu rekli da ima srce ko u mladića, prenosi Aura.ba. – Čitav život sam vodio politiku zdravog života. Jeo sam jednostavnu hranu i vodio skroman i velikodušan život. Volim kuhanu hranu poput riže s povrćem, bez ikakvih začina. Također jedem zdrobljeni zeleni čili svaki dan. Najbolje se osjećam kad dajem sve od sebe da pomognem ljudima u nevolji – je Swami i nastavio: “Disciplina je najvažnija stvar u životu i njom možete sve pobijediti i svemu se oduprijeti – lošim prehrambenim navikama, željom za drogama i alkoholom i što je najvažnije, ali i najteže – želji za seksom. Najveće umijeće u životu je znati iskontrolisati svoje potrebe, i mislim da sam živio ovoliko dugo jer mi materijalne stvari nikada nisu bile važne i ne čine me sretnim”, je on Autor: (Aura.ba)

Vezane objave