Branislav Zeljkovic 1 872x610

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković izjavio je večeras da je u Republici Srpskoj hospitalizovano više od 300 pacijenata oboljelih od kovida 19 i najavio da će Republičkom štabu za vanredne situacije biti predloženo pooštrovanje zaštitnih mjera. Prije tri sedmice taj broj je bio 40, što dovoljno govori o pogoršanju epidemiološke situacije. Podaci o broju zaraženih su bili posebno loši tokom prošle sedmice – je Zeljković.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj je nizak stepen poštovanja epidemioloških mjera, zbog čega se može očekivati dalji rast broja zaraženih, ali i broja haspitalizovanih.– Upravo zbog toga predložićemo Republičkom štabu za vanredne situacije pooštrovanje mjera koje se odnose na sve sfere života. Ali, ćemo voditi računa o osobama koje su vakcinisane – naglasio je Zeljković za .Zeljković je naveo da su među hospitalizovanim pacijentima uglavnom nevakcinisani pacijenti.

Kad je riječ o vakcinaciji, Zeljković je da su podaci različiti u lokalnim zajednicama.

– Zainteresovanost raste nakon povratka građana sa godišnjih odmora. Cilj je povećati broj vakcinisanih, ali pogoršanje epidemiološke situacije može usporiti proces vakcinacije, jer će se kapaciteti zdravstvenih ustanova ponovo usmjeriti na zbrinjavanje oboljelih – naglasio je Zeljković.

On je dodao da su zbog toga juli i avgust bili idealni da se obavi proces vakcinacije.

Zeljković je rekao da Institut razmišlja na koji način da se uvede treća doza vakcine za starije od 65 godina i za hronične bolesnike, jer se pokazalo da su oni najpodložniji razvijanju teže kliničke slike.

Govoreći o početku nove školske godine, Zeljković je naveo da je najvažnije da roditelji prepoznaju simpotome kod svoje djece, te da ih tada ne šalju u škole.

Vezane objave