Screenshot 2020 04 24 Kon Prognozira Drugi Talas Korone Na Jesen, A Vakcina Iduće Sezone I Neće Biti Obavezna Za Sve

Posljednjih dana Maglaj bilježi sve veći broj zaraženih korona virusom. A prije samo dvije sedmice ova opština u Zeničko-dobojskom kantonu nije imala registrovan niti jedna slučaj oboljelih. Među prvima koji su na svojoj koži osjetili novi soj virusa je porodica Hrnjić iz naselja Misurići.

Njih šestoro, baka Fata (71) i djed Dedo (74), otac Esad (54), majka Sadeta (51) i njihovi sinovi Anes (27) i Admir (21) smješteni su od ponedjeljka, prošle sedmice, u depadans Stacionara u Zenici nakon što su analize pokazale da su svi pozitivni na korona virus.

Simptome je prva, priča Anes, osjetila majka Sadeta. Izmjenjivali su se povišena temperatura, malaksalost i jak kašalj. Početna nada da je riječ o sezonskom gripu, raspršena je kao pjena od sapunice nakon što joj je dijagnostikovan Covid-19. Ubrzo je, nakon ljekarskih pregleda testirana cijela porodica.

– Za sada smo dobro, prije nekih pola sata nas je obišao doktor, svi su uredni i stabilni, mama koja je imala najjače simptome se takođe oporavlja. Odmaramo, ležimo. Mama duže od 15 dana ima simptome. Prvo je osjetila umor i slabost, da bi kasnije dobila i temperaturu. Potom su se pokazali svi simptomi kao kod jačeg gripa, koja ju je svezala za krevet. Imala je strašno visoku temperaturu, nakon kojeg se pojavio suvi kašalj. Jedina dobra stvar u tome svemu jeste što je tada temperatura prestala – kaže Anes.

Djed i baba, trenutno se nalaze u sobi do njih i za sad su, kaže, hvala Bogu, dobro.

– Djed nema nikakvih simptoma, on je onako k’o momčić, drži se (smijeh), a baba je prošli ponedjeljak kada smo tek došli u Zenicu imala povišenu temperaturu. Mada je i ona sada dobro, temperatura je pod kontrolom. Mislim da su njima ta dva, tri dana, koliko je trajalo testiranje, pa čekanje rezultata, potom razmišljanje da li ćemo ostati kući, promjena što smo sada tu gdje jesmo…, bilo više stres, nego sami ti simptomi zaraze – priča on.

Dodaje da su mama i on imali, “nazovimo to gripicom, temperaturu i glavobolju”.

– Međutim, kod nje su simptomi trajali i nekih pet do šest dana, dok su kod mene, brata i oca svi simptomi prošli za samo jedan dan. Kod mame su simptomi bili mnogo jači i intenzivniji nego kod nas, jer je ona imala i suvi kašalj dok mi nismo imali. Nakon toga smo izgubili čulo okusa i mirisa, tako da sve što smo jeli nije imalo nikakvog okusa. Osim mame, niko od ostalih ukućana nije imao jače simptome i uopšte nismo ni sumnjali da smo zaraženi kada su nas testirali. Međutim, mama je imala pet dana uzastopno kašalj od kojeg se guši, gdje nije ni spavala niti hodala, bukvalno nije mogla ništa, sve ju je boljelo – otkriva.

Dodaje da su se pridržavali svih mjera zaštite.

– Jesmo. Prvo moja mama, koja je sve dezinfikovala i konstantno govorila o pranju ruku, maski, odjeće. Nije dozvoljavala nigdje da se ide. Brat je student i došao je prije mjesec kući, tako da nigdje nije išao. Radio sam na poziciji dizajnera u firmi „Excel Assemblies“, dok nije privremeno zatvorena nakon proglašenja pandemije. Jedino sam imao kontakt s djevojkom za vrijeme izolacije. Otac je penzioner, a mama je jedina radila. Kao što rekoh, nismo uopšte sumnjali da smo zaraženi, jer u Maglaju u tom periodu nije bilo zaraze, niko nije bio testiran. Mislili smo da je to neka proljetna gripa koju nekako svi prebole – kaže on, piše Azra.

(Srpskainfo)

Vezane objave