– Period od 02.08. pa do 06.08. verovatno bi doneo osveženje, posebno zapadnim i severnim predelima regiona, jer bi prodor svežijeg vazduha sa Atlantika ipak bio relativno slab. Posle kraćeg otopljenja oko 08.08. ponovo bi moglo osvežiti, ovaj put malo jače, te bi period do polovine meseca doneo temperature oko proseka dok bi na zapadu i severu možda povremeno bile i malo ispod proseka – navodi Čubrilo.

Druga polovina avgusta je prema njegovim rečima nezahvalna za precizniju prognozu.

– Drugi deo meseca je sinoptički jako složen. Od 16.08. do 22.08. bi ponovo moglo biti toplije, ali upitno je koliko bi visoko išli maksimumi s obzirom na to da bi se uticaj Atlantika svakao zadržavao nad zapadnim i središnjim predelima Evrope. Sam kraj meseca bi mogao doneti konkretniju promenu, ali to je za sada samo u sferi spekulacije – navodi meteorolog.

Čubrilo dodaje da bi početak meseca trebalo da bude znatno suvlji od proseka dok posle 02.08. nad zapadom i severom regiona može biti češćih pljuskova.- Deluje da bi istočni i jugoistočni deo regiona na neke konkretnije padavine čekao barem do oko 08.08, ako ne i malo duže, dok za primorje u ovom momentu nema signala za konkretnije padavine. Druga polovina meseca bi donela prvo padavine oko proseka dok bi kasnije moglo postati i malo suvlje od proseka – navodi Čubrilo.

Dugoročni model prognostičnog sistema prema njegovim rečima ne može pokazati lokalne anomalije količine padavina, koje su leti kod grmljavinskih pljsukova vrlo česte, a naglašava da je posle 16.08. signal za odstupanje od proseka vrlo slab.

– Pred nama bi trebalo da bude tipičan avgust. Sam početak bi bio topao, posle 03.08. vrućina bi polako popuštala, a period od 08.08. do oko 16.08. bi moglo obeležiti svežije uz češće pljuskove. Zatim bi se toplo moglo vratiti dok pred sam kraj meseca može uslediti jače osveženje – sumira Čubrilo.

(Kurir)

Vezane objave