26 Izbacene (2)

VUKOSAVA i Sanja Popović iz Banjaluke na silu su izbačene iz kuće u naselju Starčevica, vredne oko 200.000 KM, i to zbog duga od 7.300 KM! Majku i ćerku, koje su vlasnice kuće od 1972. godine, policija je nasilno iznela iz kuće i dvorišta.Potresno iseljenje izvršeno je po nalogu banjalučkog Osnovnog suda jer je porodica Popović dugovala Janku Triviću, koji se u njihovu kuću uselio za rata, dok su Popovići bili u izbeglištvu u Beogradu. Po njihovom povratku, Trivić se iselio, ali je sudski zatražio da mu isplate 7.300 KM koje je uložio u sanaciju kuće. Dug je uz troškove i kamate, narastao na više od 20.000 KM zbog čega su Vukosava i Sanja izgubile stanarsko pravo. Nekretnina je završila na sudskoj licitaciji i za 26.700 KM kupio ju je Duško Radivojević na koga je ubrzo i uknjižena.Smiljana Moravac Babić, advokat porodice Popović, za “Novosti” kaže da je sudski izvršitelj došao sa rešenjem koje nije overeno i nema pečat, kao i da su iseljene bez poštovanja osnovnih ljudskih prava

– Molila sam ih da to ne čine i govorila da one imaju pravo žalbe, ali one su bukvalno izbačene na ulicu – kaže Smiljana Moravac Babić. Sudija Rajfa Đumišić dozvolila je izvršenje na nekretnini iako to nije praksa, jer se najpre ide na pokretnu imovinu ili čak i penziju, a ne na nepokretnosti. To je ovde sve preskočeno. Sve je odrađeno 2013. u vreme kada je Vukosava odsustvovala iz Banjaluke, jer je boravila u Danskoj kod svog teško bolesnog sina, koji je u međuvremenu umro. Rešenje je tada stavljeno na oglasnu ploču suda, a onda se naprasno pojavio kupac. To je otimanje tuđe imovine na jedan brutalan i jeziv način, uz sadejstvo suda.

Sanja Popović kaže da je kuću pre rata dobio njen otac, partizanski prvoborac Ifet Ibrahimkadić koji je preminuo, a one su za vreme rata oružjem isterane. Tvrdi da je njena majka kao naslednica stanarskog prava kuću otkupila.- Kome da se obratim i šta da radim? Živimo u kući skoro 50 godina. Tuženi smo za izmišljeni dug od 7.000 KM, a kuća vredi 200.000 KM – rekla je Popovićeva.

STANIVUKOVIĆ PLAĆA KIRIJU

ZA vreme potresnog iseljenja novinarima je bio zabranjen prilaz kući, a svemu je prisustvovalo nekoliko aktivista i opozicionih političara. Narodni poslanik PDP Draško Stanivuković rekao je da će porodici Popović plaćati kiriju dok god to bude potrebno.

novosti.rs

Related posts