Screenshot 2020 11 28 Novo IŽivljavanje Vojnik Azerbejdžana Razvija Zastavu Pred Uništenom Hrišćanskom Crkvom (video)

PRE na društvenoj mreži Tviter pojavio se novi skrnavljenja istorijskog zdanja hrama Jermenske apostolske crkve u gradu Šuši u Nagorno-Karabahu.

Svega dan ili dva pre nego što je postignut, po Jermene sraman sporazum između tri strane o prekidu sukoba u Karabahu, pao je istorijski grad Šuši.

U Šušiju su Jermeni živeli oduvek, a sada ih tamo više nema. Grad se nalazi na svega 5 kilometara od Stepanakerta, glavnog grada jermenskog Arcaha ili bolje reći onoga što je od Arcaha ostalo.Sada Azeri hodaju gradom i skrnave jermenske istorijske spomenike u koje spada i velelepni hram Saborne crkve Svetog Spasa iz 19. veka.


Izgrađena između 1868. i 1887. godine, katedrala je osvećena 1888. godine. Oštećena je tokom masakra nad Jermenima u martu 1920. godine od strane Azerbejdžana i doživela je višedecenijski zaborav, sve do raspada Sovjetskog saveza.

Tokom prvog rata za Nagorno-Karabah, Azerbejdžan je katedralu koristio kao depo za i za čuvanje stotina projektila, pa je prešao u ruke Jermena koji su pobedili u Prvom ratu za Karabah.Tokom poslednjeg sukoba za Nagorno-Karabah 2020. godine, oštećen je granatiranjem, 8. oktobra 2020. Jermenija je 14. novembra tvrdila da imaju dokaz da je katedrala vandalizovana, što video snimci i potvrđuju.

Katedrala je obnavljana nakon Prvog rata i ponovo osvećena 1998. godine. Velika je znamenitost Šuše i Karabaha i kulturno-istorijski spomenik nepriznate Republike Aršah. Visok 35 metara, Ghazanchetsots je jedna od najvećih jermenskih crkava na svetu.

(Srbija danas)

Related posts