Booking.com

„Iz korita se izlila Lovnička pa su poplavljene kuće u Donjoj Lovnici i naselju Hurije koje je posebno ugroženo. Jednu porodicu iz Ciganske mahale smo tokom noći evakuisali“, je Agović.Najmanje sto kuća u ovom trenutku je ugroženo od vodene bujice nastale izlivanjem rožajskih rijeka, uslijed obilne kiše koja pada već 48 sati.

Prema riječima komandira Službe zaštite i spašavanja Nuradina Agovića, njihove ekipe su od dva sata iza ponoći na terenu. Mještanima pomaže i mehanizacija Komunalnog preduzeća i vodovoda.

„Iz korita se izlila Lovnička pa su poplavljene kuće u Donjoj Lovnici i naselju Hurije koje je posebno ugroženo. Jednu porodicu iz Ciganske mahale smo tokom noći evakuisali“, je Agović.

Izlila se i rijeka Županica koja je ugrozila kuće i živote mještana na potezu od Kalača do Dedeića.„Ogromna šteta je pričinjena u Grahovači od vodene bujice koja nosi sve pred sobom, a kritična situacija od izlivanja Ibra je u donjem dijelu Rožaja“, je Agović.Na terenu je tokom noći bio i predsjednik Opštine Ejup Nurković koji je, kako prenose društvene mreže, proglasio vanredno stanje u gradu i pozvao mještane da pomognu svojim ugroženim komšijama.

Nabujala planinska rijeka Bistrica odnijela je dio novog puta koji od Berana vodi prema Jelovici, a sa putem je odnesen i dio novog gradskog cjevovoda iz pravca Merića vrela.

Prema riječima direktora JP Vodovod i kanalizacija Vuka Todorovića, gradski vodovod sa ovog izvorišta je morao biti isklječen, a grad će se vodom snabdijevati sa alternativnog izvorišta Manastirsko vrelo.„Vodu iz gradskog vodovoda treba koristiti samo u tehničke svrhe, nikako za piće. Obavijestili smo Institut za javno zdravlje da hitno izvrši uzorkovanje i ispitivanje vode“ – rekao je Todorović.

On je dodao da štete trenutno ne mogu da se procijene jer je nemoguće prići oštećenim mjestima na putu prema selu Lubnice i Jelovici.Rijeka Bistrica poplavila je i veliki broj kuća u gradskom naselju Buče i kompletna gradska mehanizacija je trenutno tamo na terenu pokušavajući da reguliše tok ove divlje rijeke. U naseljima Buče i Pešca preventivno je isključena struja.

U gradskom dijelu i slivu rijeke Lim najkritičnije je kao i obično u izbjegličkom naselju Riversajd, gje je za sada poplavljeno nekoliko kuća.

Kiša u Beranama ne prestaje pada po svemu sudeći najintenzivnije padavine bile su u području planine Bjelasice odakle dolazi nabujala rijeka Bistrica.Opštinski krizni štab je od juče u stalnom zasijedanju, a građanima je preporučeno da se dvadeset četiri sada mogu javljati na telefon Službe zaštite i spasavanja 123.

Poplava je takođe napravila štetu na infrastrukturi pošto je otkinula dio put Kolašin – Berane.

Prema poslednjim informacijama uže gradsko jezgro trenutno nije ugroženo“, navodi se u saopštenju Opštinskog štaba za upravljanje u vanrednim situacijama.Trenutno nema poplava na Cetinju, službe u pripravnosti

Na teritoriji Cetinja za sada nema poplava, a sve službe Prijestonice su u pripravnosti, naročito u područjima koja su se ranijih godina pokazala kao rizična po tom pitanju.

Kako je agenciji Mina saopšteno iz Prijestonice, opštinske službe su danas obišle Rijeku Crnojevića i ostale lokacije koje su ranije bile rizične kada su poplave u pitanju.

Oni su podsjetili da je u protekla tri dana najviše kiše palo na području Cetinja.

“Za sad nema poplava. Preventivno djelujemo na način što su sve službe pripravne, s obzirom da smo ranijih godina imali dosta iskustva sa poplavama”, kazali su iz Prijestonice.

Prema njihovim riječima, već postoji neka uhodana šema na koji način se reaguje u takvik situacijama.

“Činjenica je da je nivo jezera i Rijeke Crnojevića veći, ali za sad nije bilo potrebe za nekim većim intervencijama”, naveli su iz Prijestonice.

Vezane objave