Ekstradicija Sanjina Sefića se odvija prema zakonima domaće zemlje, u ovom slučaju Srbije i prema tom zakonu postupak ekstradicije može trajati maksimalno godinu dana, kazala je za N1 Milica Vučković, portparol Ministarstva pravde Srbije.Ona je ponovila da ukoliko nema prepreka, misleći na eventualna krivična djela Sefića u Srbiji, cijeli proces ide automatski.

“Izručenje Sanjina Sefića ne može biti za pet dana, ali može za mjesec do dva od primanja zahtjeva. Najkasnije za 12 mjeseci. Mi smo dobili zahtjev sa potrebnom dokumentacijom iz BiH, a zatim je proslijedili Višem sudu u Novom Sadu. Sud sada ocjenjuje pretpostavke koje su potrebne da se izvrši izručenje Bosni i Hercegovini”, dodala je Vučković.

Nakon što Sud u Novom Sadu donese odluku, dokument sa svojim mišljenjem će proslijediti Ministarstvu pravde Srbije, a zatim će ministar pravde donijeti konačnu odluku o izručenju osobe iz Srbije u BiH.

Podsjećamo, osumnjičeni Sanjin Sefić je pobjegao iz BiH u Srbiju nakon što je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule dvije djevojke. Uhapšen je u Novom Sadu.

Izvor: N1