873x400

Britanska vlada je saopštila da privremeno prekida sa svakodnevno izvještavanje o broju umrlih od koronavirusa nakon što je odlučila preispitati metodologiju kojom se dobijaju ti podaci, smatrajući da je moguće da se s brojem umrlih preuveličavalo, piše Independent.

Akademici tvrde da na koji Javno zdravstvo Engleske (PHE), vladina agencija zadužena za upravljanje epidemijama zaraznih bolesti, utvrđuje brojke vezane uz COVID-19 iskrivljuje stvarno stanje u odnosu na druge dijelove Ujedinjenog Kraljevstva.

se u broj umrlih uračunavaju svi koji su bili pozitivni na koronavirus i u međuvremenu su umrli (…) a da se ne navodi koliko je vremena prošlo od testiranja do smrti – je ministar zdravstva Matt Hancock, pojašnjavajući da su u taj broj ušli svi umrli iako su od pozitivnog testa na koronu do smrti prošli mjeseci.

Ostali dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva u tu statistiku ubrajaju samo one koji su preminuli unutar 28 od kada je utvrđeno da su pozitivni na novi koronavirus.

Britanija je jedna od najpogođenijih zemalja u Evropi epidemijom koronavirusa, s 45.119 smrtnih slučajeva, a po broju mrtvih na milion stanovnika zauzima drugo mjesto u svijetu, iza Belgije.

Britanija je u više navrata upozorila da zemlje broje umrle od koronavirusa na različite načine.

Akademici su pojasnili da se po sadašnjoj metodologiji pacijenti pozitivni na koronavirus, ali su se oporavili, i dalje ubrajaju u umrle od koronavirusa “čak i ako su mjesecima nakon spomenute dijagnoze imali srčani udar ili ih je pregazio autobus“.

Related posts