Dvije države, mnogo planina i jedan događaj – moto je ovogodišnjeg Jahorina Ultra traila, za koji je predviđeni nagradni fond 15.000 KM.

Trail trčanje je spokoj u haotičnom, svakodnevnom životu pojedinca, tišina koja mu je potrebna prije nego započne svaki svoj dan prepun buke i mir koji mu je potreban kada je njegov um u ratu, poručuju organizatori i pozivaju sve na događaj na kojem najduža i najzahtjevnija trka Ultra kreće iz Srbije, sa Mokre gore, iz hotela “Iver”, a poslije 126 km završava na Jahorini, kod hotela “Rajska dolina”.

“Ona nosi 5 ITRA poena, ona je naš pečat i ponos, njom smo pomjerili granice u organizaciji trail trka, a njom simbolično i spajamo granice, odnosno dvije države Republiku Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Negdje na sredini Ultra trke u Rogatici, iz hotela ‘Park’, kreće Maxi trka, koja prati rutu Ultre i poslije 70 km završava u hotelu ‘Rajska dolina’, a finišerima donosi 3 ITRA poena”, objašnjavaju organizatori.

Ove dvije trke startuju u subotu, 23. jula, dok dan kasnije su još dvije manje zahtjevne, ali ništa manje atraktivne. Midi je kružna ruta dužine 27 km, koja počinje i završava se kod hotela “Rajska dolina”. Omogućava trkačima da upoznaju sve atraktivne predjele Jahorine, od Gole Jahorine, preko izvora Prače i najatraktivnijih šumskih dijelova. Za ovu trku ima i najviše prijava. Mini je dužine 10 km, koja predstavlja kružnu rutu koja počinje i završava ispred Olimpijskog bara. Posebno je atraktivna jer Mini trka ove godine uključuje i vožnju gondolom “Poljice”.

Startni paket za sve trkače uključuje divne, posebno dizajnirane Compressport majice, prilagođenog kvaliteta upravo potrebama trail trkača. Svi finišeri dobijaju medalje napravljene od prirodnih materijala, a nagradni fond iznosi 15.000 KM u novčanim i materijalnim nagradama.

“Vrijedni tim Jahorina Ultra traila radi na pripremi staza, već je počelo markiranje, biraju se najljepši pogledi i krajolici za fotografisanje, pripremljene su bogate stanice. Svake godine pravimo iskorake u organizaciji, tako da je pripremljen i veliki broj iznenađenja za takmičare. Otvorene su i last minute prijave, koje su za trke Maxi, Midi i Mini moguće do 18. jula. Sve trke Jahorina Ultra traila 2022. zahtijevaju poštovanje i kontemplaciju, duboko poniranje u misli, posmatranje sebe i svijeta oko sebe. Ovi događaji su mjesta na koja trkači odlaze kako bi otključali dio sebe koji još ne poznaju”, dodaju organizatori.

Vezane objave