Migranti Tuzla
Booking.com

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog Kantona, najavio prošle sedmice da će u narednih 10 do 15 prihvatni kampovi za migrante “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši biti zatvoreni, stotine migranata se posljednjih pakuje i napušta kampove prije njihovog zvaničnog zatvaranja.

“Kada je u pitanju zabrana prevoza i prodaje karata migrantima ona ostaje na snazi. Donijeli smo i odluku o izmještanju maloljetnika iz “Bire” i “Mirala” u druge kampove za ovakvih grupa. Ova operativna grupa je zadužila Ministarstvo zdravstva USK da iskoordiniše sve radnje na njihovom izmještanju iz kampova USK.

Danas u V Kladusi pored Mirala,.Neka nam Allah dragi bude u pomoci,nesluti na dobro.😡

Publiée par Murajica-bass Omeradzic sur Mardi 4 août 2020

Donijeli smo takođe važnu odluku da nijedan migrant više ne može ući u naš kanton, tj. drugi naš zaključak je i to da nema novih prijema u “Biri” i “Miralu””, kazao je premijer Ružnić.Video koji je objavljen na društvenim mrežama, dokazuje da migranti masovno napuštaju kamp jer im udaljavanje od s Hrvatskom nikako ne ide u prilog.

Takođe, evidentno je da zatvaranje kampova neće riješiti migrantsku krizu u USK, nego će migranti i dalje tumarati ulicama, šumama, napuštenim objektima u ovom kantonu, piše Avaz.

Vezane objave