Booking.com

Kraj godine mnogim potrošačima donio je nove troškove. Nakon što je Blic net povećao cijenu pretplate za osnovni digitalni paket kablovske televizije i Elta kabel najavio je isto. I jedni i drugi nove cijene pravdaju na tržištu. Navode, riječ je o minimalnom povećanju na koje nisu mogli da utiču.Novi račun i neugodno obavještenje na poleđini – korisnike Elta kabela čeka ono sa čim su se korisnici Blic neta već pomirili. Veće cijene pretplate za osnovni paket. Žarko Saje kaže – ovo nije prvo poskupljenje.

– Nije značajno kad pogledate, u odnosu na prošlo poskupljenje. Ali negdje na početku to je bilo 10 maraka i malo po malo došli su do 17 maraka, istakao je Saje.

Korisnicima Elta kabela tako se od prvog decembra obračunava nova cijena pretplate. Sa 16 maraka za osnovni paket cijena je povećana za marku. Onima koji su za svog kablovskog operatera odabrali Blic net već su stigli prvi računi sa većom cijenom. Cijena osnovnog paketa s njihovim potpisom sa 18 maraka povećana je na 19 maraka i 89 pfeniga. I jedni i drugi tvrde – na poskupljenje nisu mogli da utiču.“Zbog stalnog rasta cijena autorskih prava, kao i zbog uvođenja novih, kvalitetnih sadržaja, rekla je Danijela Marinković, portparolka Aneks d.o.o.

Portparolka Elta kabela Iva Đudurović istakla je da kako rastu cijene samih kanala na tržištu, u skladu sa tim i oni posluju i mijenjaju kablovsku pretplatu.

Operateri navode – rast cijena autorskih prava pokušavaju da amortizuju, pa se pretplata ne mijenja u skladu sa svakim poremećajem na tržištu. S druge strane, korisnici negoduju, jer na sadržaj paketa uglavnom ne mogu da utiču, a ni za cijene ih niko ne pita.

– Mislim da je nefer. Oni nam samo na računu napišu – od idućeg mjeseca imate povećanje cijene iz nekih razloga poskupljenja njihovih usluga, paketa, a sve što ja vidim je povećanje broja Pink programa koje ne gledam, dodao je Saje.

Osnovni paket kablovskih operatera je o čemu se ne pregovara, pa svi imaju jednoobrazne ponude. Operateri tvrde – najveći dio paketa otpada na obavezujuće kanale.

“Preko 80% kanala koje emitujemo su obavezujući kanali u našoj kablovskoj televiziji, a što se tiče ostatka, to je uslovljeno samim vlasnicima kanala“, ističe Đudurovićeva.

Često su, priznaju, u pat poziciji, jer se jedan kanal često pretvori u više specijalizovanih, pa vlasnik prvobitni kanal uslovljava emitovanjem i svih ostalih. Sve to uz nove cijene.

“Mene niko nikad nije pitao, nikakav upitnik nisam dobio, ali sam zadovoljan. Da li želim da se uvrsti novo, da li smatram da je problem ako se neki kanal izbaci. Oni to jednostavno rade na svoju ruku, barem s moje tačke gledišta. Korisnike ne pitaju, samo ispostave račun, naglasio je Saje.

Mnogo se, kažu u Regulatornoj agenciji za komunikacije, ni oni ne pitaju. Na cijene ne mogu da utiču, baš kao ni na izbor kanala u paketima. Operateri su, navodi Amela Odobašić, dužni da emituju programe javnih emitera i lokalnih stanica. Sve ostalo je tržišta.

“Žalbe koje smo mi do sada imali od korisnika bile su uglavnom da oni potpišu ugovor za jedna set programa, ali se on promijeni. Ali takve su prakse da regulator ne određuje programske pakete“, istakla je Amela Odobašić, portparolka Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

S druge strane, pottrošači često izbora, jer pojedine opštine, pa čak i dijelovi grada, nisu pokriveni infrastrukturom svih operatera.

“Vi ne možete samostalno da dođete na teritoriju i da počnete da kopate bez dozvole vlasti. Tako da je to dugotrajan proces i skup. Sve se odvija u saradnji sa lokalnim zajednicama i građanima, zavisno od njihove zainteresovanosti“, dodala je Marinkovićeva.

Ipak, zahvaljujući bežičnom prenosu izbor najčešće postoji. Tu su i nove tehnologije, pa potrošač s početka naše priče kaže, sve više sadržaja prati na internetu. Nove cijene na računu njegovog kablovskog operatera, kaže, možda budu tas koji će prevagnuti i dovesti do raskida dugogodišnjeg ugovora.

Vezane objave