Booking.com

Iako će se uskoro navršiti dva mjeseca od održavanja referenduma o Danu Republike Srpske, osobama koje su učestvovale u njegovom sprovođenju još uvijek nisu isplaćene novčane naknade!

One se duguju članovima Republičke komisije za sprovođenje referenduma, članovima gradskih i opštinskih komisija, biračkih odbora, kao i licima koja su bila tehnička podrška u samom postupku. Zbog toga, kako je rečeno portalu SrpskaCafe, predsjednici gradskih i opšinskih referendumskih komisija, koji su formirali biračke odbore, trpe velike pritiske od članova odbora da do isplate dođe u što skorije vrijeme.Predsjednik republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan još nakon prve sjednice ove komisije sredinom avgusta izjavio je da će referendum koštati budžet Republike Srpske oko 1,4 miliona KM i da je Vlada RS zadužena da ta sredstva obezbijedi. Takođe, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović i ministar finansija Zoran Tegeltija u više navrata prije održavanja referenduma su izjavljivali da su pomenuta sredstva obezbjeđena iz budžeta RS i da nikakvih problema neće biti u samom postupku sprovođenja, ali i nakon njega.Međutim, do problema je ipak došlo. Karan je krajem prošlog mjeseca potvrdio kašnjenje i rekao da naknade nisu isplaćene iz proceduralnih razloga.

– U sprovođenju referenduma učestvovalo je 15 hiljada ljudi za koje se mora utvrditi pojedinačno učešće u svim opštinama i gradovima i završiti finansijski obračun. To nije posao ali radimo na tome – rekao je Karan.

Međutim, prema nezvaničnim saznanjima portala SrpskaCafe, razlozi neisplaćivanja naknada nisu tehniče već finansijske prirode.

– Riječ je o nedostatku novca u budžetu RS za ove naknade. Jer finansijski izvještaji bili su završeni već nakon 10 dana od održavanja referenduma. Kako su opštinske i gradske referendumske komisije brzo obavile taj dio nemoguće je da i nakon dva mjeseca postoje bilo kakvi proceduralni problemi. Visine naknada su tačno utvrđene od strane komisije i prije održavanja samog referenduma, kao i broj biračkih mjesta, tako da se njegovo koštanje veoma lako moglo utvrditi – ističe izvor portala koji je učestvovao u realizaciji referenduma.

Naš izvor ističe da bi, prema trenutnim obećanjima, sve naknade trebale biti isplaćene najkasnije za 10 dana, ali da taj rok treba držati sa rezervom.

– To vam kažem iz razloga što su i ranije spominjani pojedini datumi koji su iznova prolongirani – ističe naš sagovornik.

S. Nedeljković

Vezane objave