Img 0812

U susret pravoslavnom Božiću, najradosnijem prazniku među svim praznicima, i Novoj 2020. godini, Izdavačka kuća „Dabar“, sa sjedištem u manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada, štampala je 54-ti broj „Dabra“, časopisa Mitropolije dabrobosanske.
U ovom broju „Dabar“ prigodnom besjedom Mitropolita dabrobodsanskog Gospodina Hrizostoma podsjeća na 500 godina Goraždanske štamparije, gdje su u srednjevjekovnom hramu-manastiru Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici, danas u opšgtini Novo Goražde, između 1519 i 1523 godine štampane značajne crkvene knjige, služabnik, psaltir i molitvenik.
U uvodnom dijelu časopisa je i intervju Mitropolita Hrizostoma za „Rusku Gazetu“, u kome je dao icrpne odgovore i prenio stavove Srpske pravoslavne Crkve o kosovskom pitanju, jedinstvu srpskog naroda i potrebi istrajavanja rukovodstva Republike Srpske na vojnoj neutranosti.
Fotografije na kolor stranicama posvećene su velikoom jubileju i obilježavanju 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve i Mitropolije dabrobosanske u Višegradu i Zenici, svečanostima uz Ilindan u Sokocu i osveštanju hrama Svetih mučenika jasenovačkih u Sokolovićima kod Rudog, te proslavi Uspenija Presvete Bogorodice u Palama, osvećenju novog mauzoleja starobrodskim mučenicima u Starom Brodu na Drini i svečanoj Akademiji u Donjoj Sopotnici povodom obilježavanja 500 godina Goraždanske štamparije.
Tu su i tekstovi duhovnog sadržaja po kojima je časopis „Dabar“ prepoznatljiv, od kojih izdvajamo: „Blagodat Božija“, „Arhiepiskop u Žiči“, „Zapovesti Božije“, „Šta je čoveku na koristi?“, „Monaštvo u megalopolisu“, „Stefan-prvi krunisani kralj“, „Mala vrlina istrajnosti“, „Najbolji sveštenik“, „Pojanje iz tmine srpske istorije“, „Doživljaj Bogopoznanja kroz ličnost Hristovu“, „Plod posta“, “, „Kako vaspitati decu danas“, „Trpljenje“ i „Stradanje sveštenstva i crkava Migropolije dabrobosanske 1941. godine“.
Na dječijim stranama „Dabar“ tradicionalno objavljuje prigodne pjesme osnovaca, a tu je i tekst vjeroučitelja, Nevenke Pjevač, pod naslovom „Priča o dečaku koji je prestao da govori“.
U rubrici Dabrov informator objavljeni su aktuelni tekstovi posvećeni aktivnostima eparhije, crkava i manastira Mitropolije Dabrobosanske, a na zadnjim koricama je, tradicionalno, zanimljiv zapis arhimandrita Jovana Gardovića pod naslovom „Anđeo čuvar“.
Slavko Heleta

Related posts