Ispijanje kafe je prvo što mnogi urade kada se probude. Da li znate kako kada pijete kafu utiče na vas?”Kada se tek probudite, nivo kortizola je na najvišem nivou. Kofein utiče na proizvodnju kortizola, odnosno ako popijete kafu čim se probudite, vaše telo proizvodi manje ovog hormana, pa vaša energija postaje zavisna od kofeina”, kaže nutricionistkinja Lindi Koen.”To je razlog zašto imate potrebu da pijete kafu čim se probudite”.

Ona kaže da je mnogo bolje da ovaj napitak ne pijete čim se probudite, već između 10 i 12 sati kada se nivo kortizola smanjuje.

Nutricionistkinja kaže da je idealno da popijete kafu do ručka i dodaje da bi bilo dobro ako jutarnju kafu zamenite biljnim čajevima.

“Svaka ima različitu toleranciju na kofein, ali generalno je pravilo da ne bi trebalo da pijete kafu oko šest sati pre spavanja, da biste bolje spavali”, kaže ona.

Koenova kaže da je dobra ideja i ispijanje kafe pre treninga.

“Tačno je da kafa daje snagu pred trening, što znači da ćete moći da uradite više ponavljanja vežbe, da trčite duže… To su dokazale i brojne studije”.

S obzirom na to da kofein brzo dospeva u krvotok, Koenova kaže da je najbolje da šolju kafe popijete oko 30 minuta pre treninga.

“Studije su pokazale da kofein može da ubrza metabolizam između tri i 11 odsto, pa će brže sagorevati masti”.

Vezane objave