Većina parova nakon dvije godine veze zapadne u rutinu, a uz to ide i odljubljivanje i sve manje intimnosti. To nije neuobičajeno, ali postoje načini da održite strast i bliskost, samo je potrebno da uložite malo truda.

Stručnjaci kažu da zdrav odnos, i zdrav seksualni život u dužim vezama uvijek zahtjevaju i ulaganje određenog napora, jer u životu se ništa ne podrazumijeva, i što prije to shvatite, to bolje.

“Fantazije monogamnim parovima omogućavaju osjećaj uzbuđenja koji nas obuzme kad nam je novo na raspolaganju, ali bez opasnosti od slomljenog srca i raskida”, objašnjava za “Dejli mejl” terapeut Trejsi Koks.

Ona savjetuje da parovi koji su u dužim vezama pronađu način da recimo jednom u šest nedjelja ‘pobjegnu’ nekuda na vikend.

“To ne mora da bude ništa skupo niti ekskluzivno, dovoljno je samo da se malo izmjestite iz svog svakodnevnog okruženja, tako da problemi sa kojima se svi nosimo, kao što su posao, novac, odgajanje djece ostanu iza vas, bar na tih dan, dva”, kaže ona.

“Ako je suviše veliki zalogaj, neka to bude jedno veče, možda jedna noć u pristojnom hotelu u susjednom mjestu”, kaže ona.

Ili, ako je i jedna noć suviše komplikovana, finansijski i organizaciono, poklonite sebi jedno popodne koje ćete provesti napolju, samo vas dvoje, jedan odlazak na večeru, za koji ćete se oboje dotjerati kao kad ste tek počeli da se zabavljate.

Radi se o tome da veza koja tu negdje, oko druge godišnjice, iz zabavne preraste u funkcionalnu ipak ne izgubi potpuno element zabavljanja i iznenađenja.

“Kad veza postane ozbiljna, život postaje ozbiljan: zajednički život, kredit za stan, djeca…”, objašnjava Koksova. “U tom trenutku, u fokusu više nije naš odnos sa partnerom, osobom koju volimo, već posao, finansije, život.”

To jeste prirodno, ali može biti i opasno.

Zato je važno da planirate trenutke u kojima ćete se ponovo samo zabavljati, bez priče o računima i obavezama. Znate, da se podsjetite sebe samih sa početka veze, onih trenutaka kad skoro da niste mogli da vjerujete da je takva cura pristala da izađe sa vama, ili da je takav momak uopšte primijetio da postojite.

Sjećate se toga? Kad ste se ljubili na ulici, držali se za ruke i kad je srce prijetilo da vam iskoči od uzbuđenja dok prilazite jedno drugom?

Vratite taj osjećaj, čak i ako to zahtjeva određeni napor. Bićete srećniji. I kad uspjete u tome, nemojte dozvoliti sebi da ponovo zaboravite da je ispod svog tog stresa oko posla, pranja, peglanja, službenih puteva, odgajanja djece, računa, ona ista djevojka zbog koje su vam se oči sijale kad je vidite. Ili, onaj isti za kojim ste jednom davno izgubili glavu.

I još jedna stvar: ‘nemam vremena’ nije argument. Nađite vremena. A ako vam se čini da je to neizvodljivo, pokušajte samo da zamislite kako izgleda život u kojem vas dvoje niste zajedno.

(Mondo.ba)

Vezane objave