Booking.com

Pomjeranje kazaljki na satu možda djeluje kao mala promjena, ali kod nekih ljudi može da dovede do značajnih posljedica i pojača već postojeće zdravstvene probleme.

Kako da najlakše prebrodite prelazak na ljetnje računanje vremena?

Dvije promjene godišnje. Jednom sat unaprijed, jednom unazad. I dok se na mnogim uređajima ta promjena automatski dešava, tijelo ne može da se prilagodi tako lako kao mobilni telefon.

U stvari, mi ovom vještačkom promjenom vremena utičemo na biološki telesni sat, pa onda naš organizam mora da se prilagođava. Profesor dr Hrnčić, u jutarnjem programu RTS-a, pričao je o remećenju bioritma i važnosti sna.

To prilagođavanje uobičajeno traje oko nedjelju , a evo i pet savjeta koji će pomoći da vremenska tranzicija prođe što lakše.

Naviknite organizam na ustaljeno vrijeme leganja i buđenja

Rutina je važna za organizam, posebno za održanje bioritma. Zato period prije i poslije promjene računanja vremena gledajte da ležete u ustaljeno vrijeme i da spavate barem 7 sati.

Što se doslednije budete držali rutine lijeganja i buđenja u određeno vreme i ustaljenog perioda spavanja, to će se tijelo brže prilagoditi.

Usporite tijelo prije spavanja i nemojte piti kafu

Važno je da se tijelo pripremi za kvalitetan i dug san. Zbog toga izbjegavajte energetska ili pića sa kofeinom. Ukoliko vježbate, završite sa time 4 do 6 sati prije lijeganja.

Sklonite telefon sat vremena prije lijeganja

Svjetlost visokog intenziteta iz elektronskih uređaja usporava lučenje melatonina, hormona koji uzrokuje pospanost. Svketlost stimuliše mozak i otežava .

Ustalite večere i smanjite šećer

U danima prije i poslije promjene trudite se da večerate u isto vrijeme. Naš ciklus spavanja i vremenski obrasci obroka su međusobno povezani. Nikako nemojte da se prejedate i pokušajte da unosite manje ugljenih hidrata.

Šetajte i budite što više na dnevnoj svjetlosti

Izlaženje spolja i izlaganje tijela jutarnjoj sunčevoj svjetlosti može da pomogne organizmu da prilagodi unutrašnji sat. Pronađite vremena da ujutru i rano popodne izađete napolje i prošetate, što će takođe pomoći i sa popravljenjem raspoloženja.

Popodnevno drijemanje

Ako ste iz nekog razloga ipak nakupili dosta sati sna manjka, zdravije je za vaše tijelo da odrijemate preko . , nikako ne pretjerujte sa time. Neka to bude kratka dremka ne duža od 20 minuta, taman da se malo “resetujete”.

Vezane objave