Proslavljeni srpski režiser rekao je da je budućnost filma mnogostruka, te da se u mnoštvu novih formi gledalac sve više udaljava od filma koji u bioskopu, a sve više približava prozorima i raznim mogućnostima, koje mu moderna tehnologija donosi pred oči.Kusturica je na radionici “Savremena literatura i kinematografija” istakao da se to dešava zbog toga što nijedan od rodova umjetnosti nije više dovoljan kad se izdvoji i kad djeluje sam u bilo kojoj formi.

“Ideja o bliskosti različitih rodova u umjetnosti nikad nije bila izvjesnija i prisutnija, ali najčešće pogrešna. Uvrežena istina o tome da su literatura i film zapravo rođaci, dokazano nije tačna”, rekao je Kusturica na radionici u Andrićevom institutu.

Proslavljeni režiser je dodao da je italijanski pisac Đan Karlo di Kataldo, gost radionice, na najbolji izrazio bliskost dva medija koja su krajnje udaljena.

On je podsjetio da je ideja Andrićgrada u vremenu kada je on građen i kad je izgrađen, podstaknuta potrebom ne samo da uveliča lik Ive Andrića, nego da sve što se u savremenoj i klasičnoj umjetnosti dešava, nađe svoje mjesto pod određenim imenom.

Italijanski pisac Đankarlo di Kataldo rekao je da se na radionici razgovaralo o tome kako se prelazi sa knjige na film, a zatim i na tv seriju, šta se zaradi tom prilikom, a šta se izgubi.

“Zaključili smo da su to različiti jezici, ali ako jedan, ove druge dobro tumači, može doći do dobrih rezultata”, istakao je Kataldo.

On je naveo da ih je Kusturica provocirao sa tim kuda hodi današnji film i da je zaključeno da su se umješale nove tehnologije, da će se dolazeći rizik umješati u priču.

Režiser Lorenco Miljoni ocijenio je da će budućnost donositi sužen prostor i suženu slobodu.

“Pripovijedanje je ono što nam je potrebno, dva toma ne čine svijet, nego čine priče koje pričaju ta dva toma jedan drugom i zato sposobnost očuvanja pripovijedanja nosi vjeru u budućnost”, dodao je Miljoni.

Izvor: Iskra

Vezane objave