Fevronija, Tessa, Anastas, Zoi, Snena, Teona, Elen samo su neka od modernijih, ali nesvakidašnjih imena koja su roditelji u posljednje vrijeme davali svojoj djeci.

Rekli su ovo za Srpskainfo iz Matične službe i dodali da posljednjih godina među roditeljima vlada trend da dječacima daju tradicionalna imena poput Vasilije, Jovan, Bogdan i na taj način čuvaju tradicionalni srpski imidž i identitet.

Djevojčice sve više dobijaju moderna, svjetska imena kao što su Teona, Magdalena, Iskra, Melani, Tija i slično.

– Kada govorimo o imenima, dječaci su „čuvari“ tradicije. U naše prostorije dolaze roditelji i daju imena, a u skorije vrijeme to su najčešće Gavrilo, Dušan i Todor. Djevojčice, s druge strane, dobijaju moderna imena, ali naravno ima i onih roditelja koji se ipak odluče za nešto tradicionalniju varijantu – rekli su iz Matične službe grada Banjaluka.
U igri i neobična imena

Tradicionalnija imena koja roditelji daju djevojčicama, a da nisu tako česta i uobičajena su Anđelija, Dara, Vjera, Danica, a od starinskih imena koja se gotovo svakodnevno upisuju u matične knjige su Milica, Jovana, Marija i Ana.

Dodaju da se često dešava da se na stranicama matičnih knjiga pronađu i neka standardna imena kao što su Ana, Sofija, Teodora, Mila…

– Iako je praksa da djevojčice češće dobijaju moderna imena ima slučajeva kada se roditelji odluče da dječaku daju malo neobičnije ime, a primjer toga su Nestor, Mark, Harun, Noa, Adijan, Sebastijan, Krsman, Anastas – ističu oni.