Booking.com

Grupa od 18 bošnjačkih i američkih intelektualaca i javnih ličnosti poslala je pismo evropskim i svjetskim liderima u traži izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske, piše “Euroblic”.
Među potpisnicima skandaloznog političkog pamfleta su i poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović, kao i njegov prethodnik Mustafa Cerić koji je sada predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa.

U pismu se da Srebrenica nikad nije smjela biti dodijeljena u nadležnost institucija, koje su, kako se navodi “počinile genocid”.

“Ovo je dovoljan razlog da nijedan pripadnik institucija koje su izvršile genocid ne može biti načelnik masakrirane Srebrenice”, ističe se u pismu bošnjačkih intelektualaca.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da nije upoznat o sadržaju pisma, ali da će Vlada sigurno reagovati nakon što ga detaljno prouči.

Novoizabrani načelnik Srebrenice Mladen Grujičić da je pismo očajnički pokušaj izbornih gubitnika da ospore demokratiju.

“Niko ne spori da su se u Srebrenici dogodili zločini nad Bošnjacima, ali zašto autori tog pisama nisu naveli da su se u ovom gradu događali i zločini nad Srbima?”, upitao je Grujičić.

Vezane objave