Zlatibor je u 2018, u kojoj je obilježeno 125 godina organizovanog turizma na toj planini, potukao sve dosadašnje rezultate u broju turista i ostvarenih noćenja. A na toj skali uspjeha ovdašnje turističke privrede, u jednoj od tabela u kojoj se evidentiraju strani gosti, izdvaja se jedan rekord.

Kada srpski turistički poslenici pričaju o posjeti iz inostranstva kao najbrojnije goste uglavnom građane i Crne Gore. Tako je i na Zlatiboru, gdje su se na treće mjesto pozicionirali Kinezi.

Selfi u tradicionalnoj srpskoj planinskoj kući

Ovdje je prošle godine registrovano 10.585 kineskih turista, a u isto vrijeme boravilo je 15.996 gostiju iz BiH i 12.673 iz Crne Gore. U poređenju sa 2017. kada je Zlatibor ugostio manje od 2.000 Kineza, u broju gostiju i najmnogoljudnije države svijeta ova planina zabilježila je petostruki rast.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbiju je prošle godine poshetilo 92.230 Kineza, odnosno 103 odsto više nego pretprošle u istom periodu. I na državnom nivou Kinezi su se sa sedam odsto u ukupnom broju stranaca postavili na treće mhesto po masovnosti. Pravom bumu sa istoka, kažu u Turitističkoj organizaciji Srbije, najviše je doprinijelo potpisivanje bezviznog režima sa Pekingom

– Prošle godine smo ugostili dvije kineske televizije koje su snimile reportaže o ponudi Zlatibora, a mi smo 20-minutni film na kineskom jeziku. To je najviše doprinijelo drastičnom porastu broja gostiju iz Kine. Ove godine ugostićemo njihovu nacionalnu televiziju i otvoriti kanal na jednoj od društvenih mreža putem koga ćemo, na njihovom jeziku, direktno komunicirati sa turistima iz Kine. Realno je očekivati da će u 2019. biti mnogo više Kineza nego prošle godine i da će se oni popeti na jedno od prva dva mjesta u kategoriji stranih turista – kaže za „Blic“ Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor.

Ovu planinu je prošle godine posjetilo i na njoj se odmaralo oko 300.000 gostiju koji su ostvarili 1,2 miliona noćenja, što je 10 odsto više nego 2017. koja je takođe bila rekordna. Stranaca, na koje otpada 25 odsto od ukupnog broja turista, bilo je 65.200, odnosno 14 odsto više nego pretprošle godine. A samo Kineza – preko 500 odsto. Ipak, finansijski efekti od njihovog dolaska, kao i svuda u Srbiji, nisu preveliki, a razlog je taj što Kinezi kod nas noće samo jednom, a ostali stranci osam puta u prosjeku.

najvećih svjetskih agencija pokazala su da Kinezi u inostranstvu najviše troše na kozmetiku i brendiranu robu, a ponuda tog asortimana ipak je svojstvenija gradovima nego planinama. Zlatibor nema šoping molove u kojima se može kupiti garderoba po visokoj svjetskoj modi, ali ima prirodne ljepote na koje Kinezi nisu imuni.

Od 10.585 kineskih turista prošle godine čak oko 2.000 ih je bilo tokom novogodišnjih praznika. Viđeni su i na koncertima pod otvorenim nebom, ali i po restoranima u kojima su, često po paprenim cijenama, organizovani dočeci.

– Uglavnom su se najviše interesovali za jela domaće kuhinje, ali im je teško objasniti posebnost nekog specijaliteta, jer jako slabo znaju engleski jezik – priča konobar iz jednog zlatiborskog restorana.

Po iskustvu NP „Tara“, a po preporuci TOS-a, Bajina Bašta je u budžet za ovu godinu uvrstila izdatke za postavljanje znakova na kineskom jeziku na pojedinim raskrsnicama u gradu i na pravcima ka turističkim mikro destinacijama. Inače, kineske turiste najviše interesuju Kućica na Drini i Nacionalni park „Tara“, na kome postoji turistička signalizacija na kineskom.

(Blic.rs)

Vezane objave