Početkom prošle sedmice Bosna i Hercegovina se našla zvaničnom sajtu Vlade Velike Britanije kao država u kojoj se mogu desiti teroristički napadi.

Ovu temu u emisiji ‘Tačka na 7’ na N1 televiziji komentarisali su profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Jasna Duraković i pisac Veselin Gatalo.

“Logično je reći da Britanci imaju osnovane sumnje po ovom pitnaju. Činjenica je da se u posljednjih 10 godina, pa i duže u BiH postoje određene lokalne zajednice u kojima ne funkcionira princip pravne države niti pravne države. Oni kroje neke svoje zakone i pravila”, rekla je Jasna Duraković.

Zašto sigurnosne službe u BiH ne pojasne građanima o čemu je riječ?

“Kao što je ministar, smatram da ovdje ne postoje paravojne jedinice niti su tu ljudi koji vrše stalnu obuku terorističkih pokreta, ali je činjenica da je stanje u BiH takvo da imamo nakaradan političko-pravni okvir koji dozvoljava raznim strukturama kako bezbjednosno-policijskim da se preklapaju nadležnosti u izvršenju sigurnosnih mjera, da se često odgovornost prebacuje, da kada se dese napadi ne zna se ko će reagovati prvi. Ne postoje jasni mehanizmi koordinacije u kontekstu pružanja kvalitetne sigurnosti građana u BiH”, smatra Duraković.

Da li smo veća prijetnja u odnosu na druge evropske zemlje?

“Umjesto da mediji pitaju ima li žrtava iz BiH među žrtvama terorizma, trebali bi pitati imali li građana BiH među teroristima. Veća je to vjerovatnoća. Mostar je prije 20 imao teroristički napad. Problem BiH nije terorizam jer BiH nije cilj terorista, ona je baza. A što se tiče finansiranja dobro znamo da i mi šaljemo vojsku u američke ratove, koji su osvajački. I nije čudo da smo postali meta, uglavnom se radi o pojedincima, sumnjam da će ovdje biti nešto organizovano”, izjavio je Veselin Gasal.On smatra da vlasti u BiH više energije potroše da prikriju terorizam, nego da se bore protiv njega.

Ko finansira terorizam u BiH?

“Pitajte Dževada Galijaševića, on zna više nego ja. Vjerujem da se radi o Saudijskoj Arabiji, Kataru, Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Radi se o arapskom novcu, sumnjam da to radi Raiffaisen Banka”, odgovorio je Gatalo.

Profesorica Duraković, također, smatra da se radi o arapskom novcu.

“Ne želim da ovo zvuči kao neka projekcija teorije zavjere, ali kada ste upućeni svako može zaključiti i da britanska inteligencija stoji iza vehabijskog pokreta u BiH. Jednim dijelom, općenito, kao da unese jednu vrstu razdora u islamu, a pri tome svi dobro znamo da SAD stoji iza Al Kaide. I zato imaju osnovane sumnje da vjeruju da je ovo baza za teororističke jedinice i paravojne formacije.”

Trebaju li građani u BiH trebaju strahovati zbog negiranja ove pojave u BiH? Ministar MUP-a RS-a Dragan Lukač je kazao da postoji mjesto za obuku terorista, a ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić to je demantovao.

“Mislite da ne postoje? Policijske strukture imaju dokaze za to, nazovite gospodina Lukača on će dati dokaze za to. A djelovat će ko hoće, a stvar je u tome da vlasti neće. Možda zbog koji dolazi od terorizma, možda ih pokušavaju držati kao moguće saveznike. Ne zaboravimo da su ovdje mudžahedini bili prije 25 godina. Ne trebamo se čuditi ovoj situaciji, ne ni Engleska da se čudi. Stotine hiljada djece u Iraku je pobijeno, a nije bilo slika o tome, nije bilo priče. U arapskim zemljama zbog nedostatka vode izazvano američkim bombardovanjem stotine hiljada djece je poginulo. Radi se o milionima života”, je Gatalo.Jasna Duraković se prisjetila Gornje Maoče.

“Niko nije lud da misli da se ovdje ne postoje mjesta gdje se ne vrši obuka. Nadam se da je pod kontrolom, ali teško je povjerovati da neko negira da postoje takva mjesta kada smo i sami bili svjedoci putem medija. Čuvali su straže, nisu dozvoljavali djeci da idu u škole itd.”, kazala je profesorica.

Gatalo je mišljenja da nisu nisu krive vehabije, već oni koji ne izgledaju vehabije i ne ponašaju se tako.

“Takvi piju viski, jedu kavijar, nose kravate i odijela. Mislim da su oni najveći krivci. Te vehabijske zajednice su u 90% slučajeva totalno OK, što se mene tiče. Sloboda govora, izražavanja i vjere je zagarantovana u svim normalnim zemljama svijeta.”

Vezane objave