Edin Vranj, koji je u Srbiji uhapšen po poternici raspisanoj 2018. godine, zbog sumnje da je izvršio ratni zločin, ranije je bio načelnik Sektora kriminalističke policije u Upravi policije Federacije BiH.
Policiju je napustio 2016. godine, kada je postao direktor privatne bezbednosne agencije.
Prema pisanju sarajevskih medija, Vranj je punih 30 godina proveo na različitim operativnim i rukovodećim poslovima.
Vranj je magistar kriminalističkih i doktor pravnih nauka, koji je kriminalističko bezbednosno znanje sticao u Sarajevu, Beogradu i Skoplju.Nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u FUP-u i prvi čovek Odeljenja za organizovani kriminal uhapšen je u nedelju na graničnom prelaz Uvac.
On je za sarajevski portal Avaz rekao da je šokiran i da još ne može da veruje šta mu se događa.
Vranj je bio na putu za Sandžak kada mu je srpska policija stavila lisice na ruke i o tome je obavestio nekoliko prijatelja u Sarajevu.
“Tačno je da sam uhapšen. Ni sam ne znam zbog čega. Evo me u policijskoj stanici u Priboju i čekam da me prebace za Beograd. Razlog je navodno neka prijava iz 2018. godine za ratni zločin”, rekao je Vranj u izjavi za Avaz.
Vranj je negirao da ima bilo kakve veze sa ratnim zločinima.
“Sa ratnim zločinima imam veze kao što imam sa Marsovcima”, rekao je on.
Njegovo hapšenje izazvalo je brzu reakciju Ministarstva spoljnih poslova BiH koje je uputilo notu Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković naložila je Ambasadi BiH u Srbiji da odmah reaguje i od vlasti u Beogradu dobije zvanične i potpune informacije o statusu uhapšenog Edina Vranja.Danas su sarajevski mediji javili da je ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević odbio da dođe na razgovor u Predsedništvo BiH na poziv predsedavajućeg Željka Komšića i da je zbog toga BiH otkazala učešće na Samitu nesvrstanih koji treba da se održi u oktobru u Beogradu.