Screenshot 2020 04 24 Kon Prognozira Drugi Talas Korone Na Jesen, A Vakcina Iduće Sezone I Neće Biti Obavezna Za Sve
Booking.com

U Izraelu je 1. januara zabilježen prvi slučaj istovremene zaraze korona virusom i gripom pod nazivom flurona. Tri kasnije iz Hrvatske su takođe stigle vijesti o retkom primjeru mešavine kovida i gripa, a i iz Republike Srpske.

Lokalni izvještaji u Izraelu kažu da je pacijentkinja mlada trudnica koja je bila u bolnici, ali je imala blage simptome.

Izraelsko ministarstvo zdravlja proučava ovaj slučaj bez presedana kako bi utvrdilo da li kombinacija ova dva virusa izaziva ozbiljniju infekciju.– Dijagnostikovani su joj grip i korona virus čim je stigla. Oba testa su bila pozitivna, čak i nakon što smo ponovo provjerili. Bolest je ista. Obe infekcije su virusene i izazivaju poteškoće pri disanju jer obje napadaju gornje disajne puteve – je Arnon Vižnicer, direktor ginekološkog odjeljenja bolnice Bejlinson u gradu Petah Tikva.

U publikaciji se navodi da pacijentkinja nije vakcinisana protiv kovida ili gripa. Žena je puštena u četvrtak iz bolnice, u kojoj je rečeno da je u dobrom stanju.

Prvi slučaj flurone u registrovan je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZJZ) “Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu. Radi s o kombinaciji gripa i korone, a prema informacijama iz Zavoda, u pitanju je virus gripa tipa A, takozvani svinjski grip soja H3N2.

Pacijentkinja je 27-godišnjakinja iz Zagreba. Ona se gripom najvjerovatnije zarazila na svadbi, a koronom prije nedelju kada se istom zarazila njena kolegica sa posla.

Da bi stekli dalje razumijevanje o tome da li istovremena zaraza sa dva virusa može da izazove ozbiljnije simptome, stručnjaci moraju da prouče više slučajeva. Za sada se pretpostavlja da ima više pacijenata pogođenih fluronom, ali da ti slučajevi ostaju nedijagnostikovan jer se zbog sličnosti siptoma pripisuju kovidu.
Šta do sada znamo o fluroni?

Za sada, znamo vrlo malo o fluroni, navodi “Juronjuz”. iako se spekulisalo da je flurona nova varijanta korona virusa to nije slučaj. Poslednja otkrivena varijanta korone je omikron, a Svjetska zdravstvena organizacija od tada nije zvanično identifikovala nijednu drugu varijantu, iako se provjerava moguć novi soj u Francuskoj.

Naime, kad se u tijelu istovremeno pojave korona virus i virus gripa, u pitanju je bolest nazvana flurona. I grip i kovid su bolesti koje pogađaju respiratorni sistem i imaju slične simptome.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, simptomi i gripa i kovida su različiti od osobe do osobe, ali postoji grupa istih simptoma koji su zabeženi kod obolelih. U pitanju su gubitak čula ukusa i mirisa, temperatura, kašalj, otežano disanje, gubitak apetita i stalan bol u grudima.

Iz SZO kažu da blagi simptomi flurone mogu da se liječe i kod kuće i da nema potrebe za hospitalizacijom. Doduše, postoje i teži simptomi flurone, a oni mogu da uključuju ​​upalu pluća, miokarditis i upalu srčanih mišića.
Talas flurona?

Tokom prošle godine skoro i da nije bilo onih koji su imali grip, što je posljedica restriktivnih epidemioloških mjera, prije svega karantina, ograničavanja okupljanja i nošenja maski.

Ove godine mogao biti veći broj onih koji imaju grip, posebno onih koji nisu vakcinisani protiv tog virusa, pa se očekuje i veći broj slučajeva flurona.

Stručnjaci očekuju da oni koji su vakcinisani protiv gripa vjerovatno neće oboljeti od flurone.

Vezane objave