Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon izjavio je da su Kovid propusnice ili restriktivne mjere, jedino preostalo rješenje i da Krizni štab nema više šta da predloži.

– Ako su propusnice protivustavne onda se to jasno kaže da ne može. Onda Krizni štab odgovara moraju restriktivne mjere. Ako ne mogu ni restriktivne mjere, molim nekoga da nas opozove, jer nemamo više šta da predložimo – je Kon.

Kon kaže da su kovid propusnice najracionanije kao i hitna obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika i zaposlenih u javnim službama koje su u kontaktu sa velikim brojem.

– Tu nema više pregovora – je Kon.

Prema njegovim riječima, najdrastičniji izlaz je zatvaranje na deset i sprečavanje svih kontakata.

– Nema više vremena za premišljanje. Vakcinacija se mora ubrzati. Ako se mere ne sprovode, one se moraju sankcionisati. I to medicinski deo Kriznog štaba govori mjesecima. Javni prenos različitih dogadaja pokazuje nepoštovanje, ignorisanje i bojkot mjera, i time smo bili zasuti cijelo ljeto. Više priče nema – zaključio je Kon za RTS.Kon je naglasio da je samo prethodne godine umrlo više od 10.000 ljudi zbog kovida, sa ili bez dijagnoze.

– Kockamo se sa životom. Ta situacija je neprihvatljiva sa stanovišta javnog zdravlja – naveo je Kon i dodao da je jedno vrijeme govorio da očekuje sastanak Kriznog štaba i da je shvatio da sastanka nema.

– Neka opstrukcija postoji. Tvrdim da nije u Kriznom štabu. A posebno što imam utisak da se medicinski dio koristi kao moneta za potkusurivanje. O nekim vrstama kovid propusnica govorimo od maja – naglasio je Kon.Kako kaže, čvrsto kao stijena stoje iza medicinskog dijela da je to jedina mjera u oblasti javnog zdravlja koja može da spriječi ovako naglo pogoršanje.

– O tim mjerama govorimo od samog početka ljeta, da je to potrebno koristiti u toku ljeta. Jedan deo toga – propusnice korišćen je za poznate festivale. Zašto to nije zaživelo, zaista ne znam odgovor – je Kon.

Kaže da misli da je pozicija medicinskog dijela Kriznog štaba dotjerana do ugla iz kog ne može ovako.

– Zašto je to tako, to će neko drugi morati da odgovara – kaže Kon.

Dodaje da je rješenje u vakcinaciji, da isto važi i za prvu i za treću dozu.

– Najvažnija od svega je vakcinacija mladih, jer smo tu ozbiljno zakazali. Niz zemalja koje su bile iza nas sada imaju vakcinisanost od 80 odsto. Tamo se vakcinišu i mladi. To pokazuje da je kod nas duboko prisutna ideja da nama vakcina ne treba, a to povećava broj zaraženih i dolazi do proboja imuniteta i kod vakcinisanih. I dok se pate zdravstveni radnici, neki slave, dokazujući, kako vakcina nije potrebna jer, eto, oboljevaju i vakcinisani – naveo je Kon

Vezane objave