Tiodorovic Beta Qzsjn712cp 696x464
Booking.com

Krizni štab moraće vjerovatno već na sjednici u ponedjeljak da odluči i o obaveznom testiranju na granici za sve koji ulaze u Srbiju. Iako je naš Vaskrs tek 2. maja, katolički je već 4. aprila i vrlo brzo očekujemo ogroman priliv naših ljudi koji rade u inostranstvu pošto će u zapadnim zemljama tada biti neradni dani i oni će to iskorostiti da dođu u Srbiju. Koliko čujem već počinju da pristižu, ističe prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba.On napominje da bi to trebalo da budu antigenski testovi čiji rezultati brzo stižu, a i jefitiniju su od PCR, kao i da će se odlučivati o tome da li će biti besplatni.

– Srbija ni po Ustavu ne može da zabrani ulazak svojim državljanima u zemlju, ali možemo da ih testiramo kako bismo preduprijedili unos korone u Srbiju. Iako budu pozitivni, mogu ući u Srbiju. A tek ćemo vidjeti da li će testiranje biti besplatno i za strance, koji svakako neće moći da uđu u Srbiju ako se ispostavi da su zaraženi – ističe prof. Tiodorović

Tiodorović i podsjeća da je na snazi mjera po kojoj srpski državljani moraju imati negativan PCR za ulazak u Srbiju, a ako ga moraju u samoizolaciju od 10 , koju mogu porekinuti ako u međuvremenu urade PCR i bude negativan, prenose Novosti.

Za strance je obavezan negativan PCR, dok je slobodan ulazak za sve koji dolaze iz “mini Šengena”. Iako se prije godinu oko 420.000 naših iz inosttanstva slilo u Srbiju, prof. Tiodorović ne očekuje toliki broj sada.

– Ali svakako će to biti ogroman broj ljudi, hiljade i hiljade njih, i moramo nešto preduzeti – ističe prof. Tiodorović.

Vezane objave