Booking.com

Proslavljeni režiser Emir Kusturica održao je danas predavanje u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti /SANU/ u okviru programa “Gost Akademije”, u kojem se najistaknutiji srpskih stvaraoci pozivaju da govore o onome što smatraju važnim u svom opusu, kao i rezultatima svog rada.
Najavljeni naslov predavanja “Bog je kultura – kultura je Bog” Kusturica je ovog puta promijenio, navodeći da tema zahtijeva duži rad i da ju je stoga podijelio u tri rada, od kojih je prvi pročitao danas pred članovima SANU i brojnom publikom.

Kusturica je naglasio da je riječ o priči koja daje odgovor na pitanje “Na kojoj smo mi strani u svjetskoj priči”, a ispričana je kao njegova zamišljena šetnja sa Matijom Bećkovićem kroz Beograd.

Priča se završava anegdotom – alegorijom o čovjeku koji je montirajući metalnog pijetla na dimnjak kuće na Mećavniku nehotice pogrešno postavio oznake za strane svijeta i koji je smatrao da je važno da konstrukcija pijetla čvrsto stoji, bez obzira na to da li strelice pokazuju pravu stranu.

“To je priča o tome kako je, zapravo, kod nas konstrukciju postojanja lako promijeniti kroz ideju da je sve moguće. To je ona priča koju je Andrić jednom iskazao kada je napisao da je na Balkanu sve moguće u svakom trenutku”, je Kusturica u izjavi za Srnu nakon predavanja.

On je naveo da je tako i on “pomislio kako pijetlovi od lima koji se gore vrte, moraju da stoje na nečem čvrstom”.

“Ovo je istinita priča o čovjeku koji je u mom selu postavljao pijetla na dimnjak i potpuno pogrešno usmjerio strelice ka stranama svijeta, a da mu uopšte nije smetalo što se više ne zna gdje je sjever, a gdje jug”, je Kusturica.

Kusturica ističe da je pitanje – gdje smo mi u svjetskoj priči – veoma teško, ali i da je “ došao da se i mi malo opustimo”.

“Zaslužili smo, imamo i mi pravo na to, jer od svih drugih mi smo najduže bili na svojoj strani”, kaže Kusturica.

Predavanju u prepunoj Svečanoj sali SANU prisustvovao je i akademik Matija Bećković.

Vezane objave