Pluca

U posljedna 24 sata od posljedica koronavirusa preminule su dvije osobe iz Goražda koje su bile smještene na klinici Podhrastovima u Sarajevu, potvrdila je epidemiologinja Medina Bičo.
Riječ je o starijim osobama, muškarcu i ženi, 1947., odnosno 1948.godište.

“On je bio onkološki pacijent sa leukemijom, a žena je imala frakturu kuka. Već su bili smješteni na Klinici Podhrastovima. Imamo do danas ukupno šest smrtnih slučajeva od početka pandemije, uglavnom je riječ o starijim osobama, sa izuzetkom 28-godišnjeg mladića iz Ustikoline. Zabrinjavajući je podatak da u odnosu na broj stanovnika imamo najveći broj umrlih i oboljelih od koronavirusa na području FBIH”, kaže Bičo.

U posljednja 24 sata u ovom kantonu testirano je 36 , a četiri njih su pozitivne na koronavirus, jedna osoba je iz Prače, dvije iz Ustikoline i jedna iz Goražda.

“Situacija je prilično teška, još 7 osoba se nalazi na klinici Podhrastovima, dok su dvije osobe smještene u sobu za izolaciju u Kantonalnoj bolnici u Goraždu. Imamo ukupno 52 osobe zaražene, i 66 oporavljenih od početka pandemije, više od 220 u izoalciji, iako nekima danas ističe rješenje , a neki će tek u izolaciju”, kaže Bičo.

Ona je pozvala građane da poštuju mjere i budu odgovoni prema sebi i drugima kako ne bi doveli u opasnost posebno starije osobe sa hroničnim oboljenjima, jer bi eventualna zaraza takvih osoba za njih mogla biti kobna.

Related posts