Aleksandar Vucic

Posle završetka deonice auto-puta od Preljine do Požege, će od Užica do Beograda putovati oko sat i 45 minuta, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da je kineski izvođač ”CCCC” obećao da će radove završiti do kraja sledeće godine.

Vučić je tokom obilaska radova na tunelu Laz na toj deonici, rekao da je ”neverovatno ” za koje vreme će se stizati od Užica do Beograda i dodao da posle toga ostaje da se reši južni deo Zlatiborskog okruga, Nova Varoš, Prijepolje.

“Iz Požege treba da idemo ka Arilju, Ivanjivci, Novom Pazaru, a ostalo je 107 km do sa Crnom Gorom”, rekao je Vučić.

On je kazao da je tunel Laz najteži za izgradnju, ali da će značiti svima koji žive u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu, svima koji žive u zapadnoj , posebno zbog puta ka Crnoj Gori.

Vučić je naveo da je kineski izvođač obećao da će završiti radove do kraja sledeće godine i dodao da ”kineske prijatelje drži za reč”.Kako je rekao, kompanija ”CCCC” se ”kandidovala” i za 107 km puta od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom, kao i za fruškogorski koridor.

”Ljudi se pitaju zašto se toliko čeka na tih 107 km, to je skuplje nego 500 km u Vojvodini, a nemamo mnogo stanovnika i isplativost puta”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da će na deonici Požega-Preljina biti šest mostova, i da će auto-put biti ”otkrovenje” za vozače, jer će konačno moći da vide prirodu tog kraja.

Ambasadorka Kine u Cen Bo istakla je da je gradnja autoputa od Požege do Preljine važna za ekonomski razvoj i dodala da kompanije “CCCC” dugo radi na projektima u .

Podsetila je da su izgradili Pupinov most i deo puta Obrenovac – Surčin.

Tunel Laz biće najduži tunel u

Tunel Laz ide kroz planinu Jelicu i biće najduži tunel u . Takođe, u blizini Lučana se gradi i tunel Munjino brdo od 2.800 metara.

Deonica Preljina – Požega je duga 30,9 kilometara na trasi Koridora 11, prema granici sa Crnom Gorom.

Skoro trećinu trase od 30,93 kilometara na budućem autoputu od Preljine do Požege, činiće mostovi i tuneli.

Izvođač radova na ovoj deonici, koja je nastavak projekta izgradnje autoputa Beograd – Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara, je kineska kompanija China Communications construction company.

Pored ova dva velika tunela, gradiće se i tunel Trbušani od oko 300 metara dužine, 35 mostova ukupne dužine 5.196 metara, četiri nadvožnjaka ukupne dužine 592 metra, zatim skoro dva miliona kubnih metara nasipa, izgradnja kompletne saobraćajne petlje Pakovraća koja će omogućiti rasterećenje postojeće obilaznice oko Čačka, dok će na celoj trasi biti tri saobraćajne petlje.Rok za izvođenje radova je 36 meseci, a vrednost radova je 450 miliona evra.

Autoput Preljina – Požega je podeljen na tri manje deonice.

Od Preljine do Prijevora duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave, u dužžini do 8,27 kilometara.

Zatim od Prijevora do Lučana bi trebalo uraditi 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra.

Treća poddeonica, od Lučana do Požege, protezaće se na sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

Autoput od Preljine do Požege ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg autoputa Beograd – Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do sa BiH.

Deonica Preljina – Požega ce povezati Čačak, Lučane i Požege i dva okruga – Moravički i Zlatiborski i važan je ne samo za brzi razvoj tog dela Srbije, već i za regionalno povezivanje.

Kod Čačka će se Moravskim koridorom povezati Koridor 11 i Koridor 10.

Planirana je i gradnja deonice Koridora 11 od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom, u dužini od 107 kilometara.

Vezane objave