Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u aprilu 2017. godine registrovali su ukupno 475 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 18 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljene su ukupno 52 prijave, od kojih je 13 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 31 je proslijeđena na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po 4 je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 25 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 114 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.

Vezane objave