Sedmi festival ruske klasične muzike, od ove godine pod imenom „Kustendorf klasik“, okupiće od 10. do 12. jula u Drvengradu 50 mladih muzičara iz renomiranih muzičkih škola i sa akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Nemačke i Kine.

će se takmičiti za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrjošku u dve starosne kategorije –od 13 do 17 i od 18 do 25 godina, a najbolje će izabrati žiri u kome će biti rektor Državne muzičke akademije iz Belorusije Jekaterina Dulova (predsednica), kompozitor Anja Đorđević i pijanista Aleksandar Madžar.Osnivač festivala, reditelj Emir Kusturica, rekao je na konferenciji za novinare da je na konkurs stigao rekordan broj prijava, blizu 100.

Na svečanom otvaranju festivala koncert će održati poznati ruski violista Jurij Bašmet, druge večeri nastupiće Madžar, kao i bariton Vasilij Gerelo uz klavirsku pratnju Olega Vajnštajna.
Mećavnik sve više sastajalište mladih autora
„Davno sam čuo Bašmeta i nekoliko puta uživao u načinu na koji svira. A ono što je novo, svetsko otkriće, to je Narek, violončelista čiji ton podseća na najuzvišenije momente koje smo slušali od najvećih svetskih autora”, istakao je Kusturica u izjavi za RTS i dodao da je ideja za festival ista, samo da se unapredi ono što je već postignuto – da Mećavnik biva sve više sastajalište mladih autora, a među njima mladih muzičara.

Bašmet i Madžar će nastupiti sa Simfonijskim orkestrom „Kustendorf“ pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića.

Festival će zatvoriti koncert violončeliste Nareka Haknazarjana, narodnog umetnika Jermenije, violiniste Hačatura Almazjana i baritona Efima Zavaljnog, kao i Kragujevčkog pevačkog u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana.

Program će obuhvatiti i radionice za mlade talente koje će voditi gosti festivala.

U revijalnom programu biće izvedena savremena opera Mikaela Tarivardijeva Očekivanje u režiji Vladana Ćurkovića i pod dirigentskom upravom Marije Stajić, dok će u okviru pratećeg programa u jutarnjim časovima biti prikazani Tema Gleba Panfilova i Dobrodošli, ili bez prestupa Elema Klimova.

Večernji sati su, prema rečima Emira Kusturice, rezervisani za džez u „Prokletoj avliji“.Kusturica je podsetio da na Mećavniku nema crvenog tepiha karakterističnog za druge festivale, crvenog tepiha „za koji se gine i koji pravi roj ljudi koji žive za taj momenat“.

„Njima nije stalo do toga da im film bude najbolji na svetu, već samo da bude dovoljno dobar da bi mogli u novom odelu dobre robne marke, s devojkom takođe dobre robne marke, da prošetaju tim crvenim tepihom i praktično u drugi plan stave ono što je najvažnije, a to su autori. Zato je ovo pokušaj da se akcenat stavi na autore“, istakao je Kusturica i preporučio publici da čuje Bašmeta i „novo svetsko otkriće“ Haknazarjana.

Poznati reditelj primetio je da u svetu „koji se guši u rijalitiju i koji živi tabloidni život, koji smišlja fikciju i laž u kojoj je ugodnije nego u istini, gde kultura trpi završne smrtonosne udarce“, Mećavnik i njegovi festivali su kao „grupa Don Kihotovih fanova koji pokušavaju da ožive ono što zamire i što je fragmentarni deo kulture, a ne njena udarna igla“.

„Utoliko je taj zahvat i značajniji nego što smo mislili“, naglasio je Kusturica.

Sedmu godinu zaredom, festival, koji je do prošle godine nosio naziv „Boljšoj“, podržava „Gasprom njeft“, a Sanja Lubardić u ime te kompanije naglašava da žele da daju doprinos kulturnoj i socijalnoj interakciji između dve zemlje i da je „Kustendorf klasik“ jedan od načina da se to postigne.

Vezane objave