284317 Kusta I Handke F

Reditelj Emir Kusturica oduševljen je vešću da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost. Slavni režiser tako je samo dosolio “teške rene Sarajeva i Prištine”, koji nikako ne mogu da pređu preko činjenice da je “veliki prijatelj Srba” dobio najveće priznanje za svoje književno delo

Da sve bude još strašnije po mrzitelje Handkea i Srba, pobrinuo se i Komitet za književnost Kraljevske švedske akademije nauka, koji je poručio Sarajevu i Prištini da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta. – Nobelova nagrada ne može biti oduzeta. U statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost. Nijedan od odbora za dodelu nagrada u Stokholmu ili Oslu nikad nije razmišljao o opozivu nagrade nakon što je dodeljena – rekao je za Anadoliju Mikael Ostlund, predstavnik za medije pri Nobelovoj fondaciji na pitanje može li Handkeu biti oduzeta nagrada.

Kusturica je ustvrdio kako se desila velika stvar za književnost.

– To je i pravedan izbor. Handke je čovek čija politička borba je bila nastavak njegove literature koja se bavila skrivenim sadržajima ljudske egzistencije, autsajderima koji su bili i ostali privrženi pravdi – rekao je Kusturica. Podsetimo, odluka da Nobelova nagrada za knjiženovnost ove godine bude dodeljena austrijskom književniku Peteru Handkeu razbesnela je posebno Albance i Bošnjake, koji za austrijskog pisca i velikog prijatelja srpskog naroda tvrde da negira genocid u Srebrenici i da je pozivao na odbranu bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića.

U obrazloženju odluke o dodeli Nobelove nagrade Handkeu stoji, imeđu ostalog, da ju je on dobio zbog, “jezičke inovativnosti kroz pisanu reč, koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja”.

Related posts