Život u Kini me veoma inspiriše. Verujem da ovde mogu da pronađem brojne priče o ljudskoj prirodi i mistici, je naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica u Pekingu. On je gost 7. Filmskog festivala u Pekingu, koji traje od 14. do 23. aprila.On je bio gost na svečanom otvaranju festivala i učestvovao je u jednom od pratećih programa, koprodukcijskom forumu, zajedno sa suosnivačem kompanije “Raindog Films” Gedom Doertijem, indijskim producentom i glumcem Amirom Kanom, kineskim rediteljem Čenom Kajgeom, američkim rediteljem i producentom Robom Koenom, predsednikom Američkog udruženja pokretnih slika Krisom Dodom i Jeom Ningom, direktorom medijske grupe “Huayi Brothers”.

Na početku konferencije, Kris Dod je istakao da je u kontinentalnom delu Kine prošle godine prodata 1,4 milijarde bioskopskih karata, više nego u Severnoj Americi (1,32 milijarde) i da čvrsto veruje da će u sledeće dve godine prihodi sa kineskih bioskopskih blagajni nadmašiti prihode sa severno-američkih. su diskutovali i o tome šta znači dobar film.

Za Akrama Kana to su dobra priča i dobri likovi, dok je Ged Doerti istakao tri faktora: dobra priča sa kulturnim referencama, dobar partner i društveni razlozi da se realizuje neki projekat. On je objasnio da, iako se filmski stvaraoci drže zajedno iz finansijskih razloga, “veruje da film mora da bude kulturno relevantan u svakoj zemlji”.

– Ja pripadam nekom drugom svetu – našalio se Kusturica na početku svog izlaganja i dodao da se oseća kao da pripada svetu sličnom američkoj kinematografiji iz sedamdesetih kada je “film spajao umetničke i poslovne elemente”, dok danas američki film ima tendenciju da razdvaja umetnost i biznis.

Kusturica je dodao da mu se dopada smer u se kineska kinematografija trenutno kreće.- Kina je dobro mesto da verujete da će film nastaviti da bude deo mejnstrim kulture, a ne samo subkulture – ocenio je Kustrica, ukazavši na zabrinjavajuću globalnu tendenciju u kojoj filmovi sve više liče na video-igrice.

Za nagrade 7. Filmskog festivala u Pekingu nadmetaće se 15 filmova iz 19 zemalja. Predsednik ovogodišnjeg žirija je danski reditelj Bile August.

Emir Kusturica, inače, boravi u Pekingu već par nedelja. Tokom svoje majstorske radionice koju je održao 24. marta na Centralnoj dramskoj akademiji, otkrio je da planira da snimi film u Kini.

On je istakao da je, za samo 15 dana boravka, bio zapanjen brojem bicikala i trickala na ulicama Pekinga a mnogi “društveni kadrovi” koji su specifični za Aziju bili su mu vrlo interesantni.

On svuda sa sobom nosi kameru i snima inspirativne scene na ulici, restoranima i hotelima; Kusturica je otkrio da traga za naročito dirljivim elementima koji razotkrivaju pravu ljudsku prirodu.U tim elementima on pronalazi etos i emotivnu konekciju a sa kineskim narodom oseća posebnu bliskost, kaže.

– Možda će moj sledeći film biti rođen u Pekingu – je Kusturica.

On je zaključio da je najbolji dokaz njegove bliskosti sa Pekingom taj da, svaki put kada boravi u tom gradu, spava kao beba, “što je teško kada ste u mojim godinama”.

Vezane objave