Booking.com

Pitanje NATO integracija je jedno od pitanja koje proizvodi podijeljena mišljenja u balkanskoj javnosti, pa čak i onim državama koje su članice saveza. Tako je bilo i emisiji “Globalno” BN televizije.Pristalice alijanse pravdaju integracije i tvrde da se time štite nacionalne države i njihove granice. Protivnici s druge strane u prvi plan ističu sve grijehove NATO-a istovremeno prebrojavajući ubijene širom svijeta pod, kako kažu, velom NATO-vih humanitarnih akcija.

Pogubna je tvrdnja istakli su protivnici NATO-a, da bi se se nekom zlu trebalo prikloniti samo da ponovo od tog zla ne bi bili napadnuti.

“Posmatrajući NATO integracije kroz prizmu Srbije i Srba na Balkanu, moramo shvatiti da smo okruženi vojno – politički najjačim savezom, te da ne možemo dozvoliti da dolazimo ponovo u konfrontacije sa NATO-om”, rekao je u emisiji “Globalno” BN televizije izvršni direktor Atlantskog savjeta Srbije Vlade Radulović.

U Crnoj Gori se najbolje vidi šta je NATO, kroz to koga podržava NATO, a ko podržava NАТО, tvrdi Marko Milačić iz crnogorskog Pokreta “Otpor beznađu”.

“Partner NATO-a u Crnoj Gori, a to je matrica funkcionisanja NATO-a, je šef organizovanog kriminala – sedmostruki premijer Đukanović, koji je lider podzemlja Crne Gore. Čovjek koji manipuliše i stalno krade izbore i takav čovjek predstavlja prijatelja NATO-a”, ističe Milačić.

Ne treba zaboraviti da je NATO itekako pomogao sve srpske neprijatelje u regionu. NATO je učestvovao u srpskom stradanju, a svakako je kumovao i stvaranju samoproglašene države Kosovo, jasan je prof. Darko Trifunović. Međutim, ističe on, treba donijeti racionalnu odluku, što znači…

šansa da ta alijansa donese mir na ove prostore. Ono što je nama potrebno jeste upravo mir da bi u tom miru mogli da razvijamo svoja društva. Trebalo bi da gledamo da odluke donosimo racionalno i da razmišljamo o posljedicama. Posljedica suprotstavljanja najvećoj sili na svijetu bila bi pogubna.”Iako je već članica NATO-a Hrvatska čini se, nikada nije bila podjeljenija nego o pitanju NATO-a. Član hrvatskog Sabora Ivan Pernar tvrdi da Hrvatska nije dobila ništa dobro ulaskom u ovu alijansu.

“NATO je zločinački ne samo u smislu svog vojno-političkog djelovanja, nego i zbog toga što u svom djelovanju Amerika koristi osiromašeni uranijum, a to je nešto što će ostati milionima i izaziva leukemiju – rak kod civila. Dakle, to nije samo djelovanje u kojem se razori protivnički tenk, već djelovanje koje iza sebe ostavlja deformisana pokoljenja”, tvrdi član hrvatskog Samora Ivan Pernar.

Apsurdno je podržati NATO integracije i to pravdati zaštitom državne teritorije i granica, dodao je Pernar i objasnio da je upravo NATO prekršio međunarodno priznate Savezne Republike Jugoslavije, protivno međunarodnom pravu bombardovao Srbiju i dao podršku separatizmu, te doveo do otcjepljenja dijala njene teritorije. Iz crnogorskog Pokreta “Otpor beznađu” podvlače:

“NATO je u suštini najveća, legalna na žalost, teroristička organizacija.”

Vezane objave