Sud BiH osudio je Jerka Ivankovića Lijanovića na ukupno 12 godina zatvora, zbog organiziranog kriminala, utaje poreza i pranja novca. Riječ je o predmetu “Meso”, u kojem je Lijanović uhapšen 2014. godine u velikoj akciji SIPA i Tužilaštva BiH, prenose federalni mediji.

Presuda je izrečena pred Odjeljenjem II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u predmetu Jerko Ivanković Lijanović i drugi, koji je obuhvatio deset osoba i pet pravnih osoba koji su ukupno osuđeni na 52 godine i osam mjeseci.

Osim zatvorskih kazni, prema odluci Suda, osuđeni će morati vratiti novac koji su nezakonito stekli.

Jerko Ivanković se nije pojavio na izricanju presude, prenosi Fena.

U pritvoru je proveo mjesec, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

Lijanović je u saopštenju za javnost naglasio da je presuda nepravomoćna i politička.

”Jako mi je žao da je i Vijeće Suda BiH podleglo političkim uticajima i pokušalo donijeti presudu za nešto što nisam počinio. Očigledno je da se radi o daljem političkom pritisku kako bih ja odustao od političkog angažmana. Put do pravde i istine je dug i težak ali vjerujem da će biti dostižan i da ovakve presude temeljene na političkom uticaju će biti poništene na višim sudskim nivoima.

2014. godine samo dva dana prije početka predizborne kampanje su me priveli i uklonili iz političkog procesa kao predsjednika izbornog štaba Narodne stranke Radom za boljitak, a na slobodu me pustili samo dva dana nakon završenih izbora i prebrojavanja glasova čime je očigledno da se sve vrijeme do danas radi o politički montiranom procesu”, izjavio je Jerko Ivanković Lijanović, lider Narodne stranke Radom za boljitak.

Podsjećamo, Sud BiH potvrdio je 18. januara 2016. godine optužnicu protiv Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića i Miroslava Čolaka, te firmi “Lijanovići”, “Mi-mo”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Njima se na teret stavlja da su od 2007. do 2012. djelovali kao povezana grupa, osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu, te nastavljali poslovanje, a stečene višemilionske poreske dugove ostavljali na ranijim preduzećima, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od oko 13,5 miliona KM.

(Agencije)