Booking.com

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas (14.12.2016. godine) su na području Sarajeva slobode lišili jedno lice.
Lišenje slobode izvršeno je po naredbi Tužilaštva zbog postojanja osnova sumnje da je lice lišeno slobode počinilo krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Osumnjičeni je pod istragom zbog počinjenih ratnih zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti tokom 1992. godine na području Sarajeva.
Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski radnici SIPA-e su na području Sarajeva locirali i lišili slobode jednog osumnjičenog, nekadašnjeg pripadnika Armije RBiH.
U interesu istrage i nastavka aktivnosti, tužilaštvo neće u ovom trenutku objavljivati identitet osumnjičenog.
Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata u BiH, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, na području Sarajeva, počinio zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti, civilima i starijim licima, koji su ostali živjeti na području grada pod kontrolom Armije RBiH.
Osumnjičen je da je, zajedno sa njemu poznatim licima, na području naselja Alipašino Polje i drugih sarajevskih naselja, vršio nezakonite pretrese i lišenja slobode civila srpske nacionalnosti, muškaraca i žena različite životne dobi, koje su nezakonito zatvorili u improviziranom zatvoru na području naselja Alipašino Polje i drugim objektima na području opštine Novi Grad.
Istraga u ovom predmetu se odnosi na ubistva, nezakonito zatvaranje, silovanje, mučenje i nečovječno postupanje sa žrtvama.
Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

Vezane objave