90511768 2957208644339103 4137529029177638912 N

Od Italije do Sjedinjenih Američkih Država, ljekari posljednjih nedjelja debatuju o tome kada je trenutak da teško oboljele pacijente od novog virusa stave na respirator.

– Riječ je o jednom od aktuelnih pitanja koje sada nije ništa manje važno od rasprave o efikasnosti hidroksiklorokina – je jedan američki ljekar.

U jeku pandemije su nedovoljna i nemoguće je znati da li bi osobe koje su stavljene na respirator svejedno umrle zbog težine njihovog stanja.

, brojni ljekari konstatovali su da se stanje dijela pacijenata oboljelih od novog korona virusa rapidno pogoršalo nakon intubacije i stavljanja na respirator, zbog čega već nedjelja američke bolnice odlažu taj postupak iako je, u strahu od nestašice, američka vlada nedavno naručila više od 130.000 tih mašina za disanje, piše Blic.

Prva upozorenja stigla su iz Italije, gdje je umrla velika većina pacijenata koja je završila na respiratoru. Statistike su jednako neumoljive i u Velikoj Britaniji i u Njujorku, gde je 80 odsto intubiranih pacijenata preminulo, prema riječima guvernera te države Endrua Kuoma.
SLABLJENJE TELA

On je naveo da je smrt često nastupila nedjelju-dvije nakon tog postupka, što je dug period koji oslabi tijelo jer su gotovo svi pacijenti stavljeni u vještačku komu i atrofiraju im mišići, navodi Večernji list.

Prema pacijentima koji su ostali bez daha na početku pandemije postupalo se prema dobro uhodanom protokolu za akutni respiratorni distresni sindrom (ARDS). To stanje, koje sprječava pluća da uzmu dovoljno kiseonika, može biti izazvano infekcijom ili fizičkom povredom. ARDS je vrlo teško stanje i smrtnost mu je oko 40 odsto.

Uhodana je praksa da se takvi pacijenti relativno brzo intubiraju. Takav se protokol primenjivao i za obolele od korona virusa, sve dok ljekari nisu ustanovili da sindrom Kovida-19 nije baš identičan “uobičajenom” respiratornom distresu, barem ne za dio oboljelih. Pluća nisu oštećena na isti , odnosno manje su “kruta”.

Related posts