Koronavirus Mladji Muskarac

U Republici Srpskoj prethodnih je dana zabilježen nešto veći broj zaraženih zbog pojave pojedinačnih lokalnih žarišta, koja se uglavnom odnose na porodice ili radne kolektive.kolektive.

Virus se pojavio i u opštinama u kojim do sada nije bilo zaraženih.

Od 22 zaraženih koji su registrovani u protekla 24 časa, najviše – njih pet je iz Zvornika, a novooboljelih ima u još devet lokalnih zajednica.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović je da su novozaražena lica sa područja zvorničkih naselja Lokanj, Skočić, Pilica i Branjevo.

– Smatramo da su zaraženi u Lokanju posljedica šireg porodičnog okupljanja za vrijeme njihove seoske proslave Spasovdana – je Stevanović i dodao da su testirani svi oni koji su bili u kontaktu sa novozaraženim osobama.

Četiri novozaražene osobe tokom proteklog dana registrovane su i u Kostajnici, a portparol opštine Aleksandar Pašić kaže da je sada u ovoj opštini, u kojoj sve do 10. juna nije bilo oboljelih od virusa korona, ima devetoro zaraženih.

Prvi slučajevi zaraze pojavili su se u jednom privatnom preduzeću.

Pašić kaže da je u Domu zdravlja Kostajnica juče testirano 14 lica i da se čekaju rezultati iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženim licima određena je mjera izolacije i one su pod ljekarskim nadzorom.

Pašić je da Štab za vanredne situacije opštine Kostajnica, povodom pogoršane epidemiološke situacije, preduzima mjere za sprečavanje širenja virusa korona.

– Na današnjoj sjednici Štaba razmatrana je epidemiološka situacija i, između ostalog, odlučeno je da se vrši dezinfekcija proizvodnog objekta u kojem su zaposlena lica koja su zaražena virusom korona, te dezinfekcija javnih prostora i površina – napomenuo je Pašić.

Među osobama oboljelim u posljednja 24 časa su i tri iz Teslića, po dvije iz Banjaluke, Čelinca i Ugljevika i po jedna iz Vukosavlja, Prijedora i Trebinja i Foče u kojoj je zabilježen prvi slučaj pacijenta pozitivnog na virus korona.

Stanje pacijenta je stabilno, a čekaju se rezultati testiranih kontakata. Osoba iz Foče pozitivna na virus korona smještena je na Odjeljenju infektologije u Univerzitetskoj bolnici Foča.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković kaže da je u protekla dva dana registrovano troje novooboljelih iz ovog grada, od kojih je jedno lice maloljetno.

– Novozaraženi su kontakti prethodno oboljelih lica i uglavnom su u pitanju porodični kontakti – je Đaković.

On je naveo da je oboljelih iz Prijedora deset, 44 su oporavljena i 12 preminulih, u kućnoj izolaciji je 38 lica, a 1.920 je izašlo iz zdravstvenog nadzora.

– Novi slučaj virusa korona u Trebinju potvrđen je kod žene starije životne dobi i riječ je o bliskom kontaktu osobe koja je unijela infekciju iz inostranstva – rekla je epidemiolog u trebinjskoj Higijensko-epidemiološkoj službi Jelena Durić.

Durićeva je navela da je novozaražena žena na bolničkoj opservaciji.

FBiH
– Krizni štab Ministarstva zdravlja FBiH dao je saglasnost da se u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo proglasi stanje epidemije, a pokrenuta je i inicijativa da se stanje epidemije proglasi u cijeloj FBiH – je pomoćnik ministra zdravlja FBiH Goran Čerkez nakon sjednice Kriznog štaba.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 časa u Federaciji je testirano je 569 uzoraka, od kojih je 38 pozitivnih na Kovid-19.

Novi slučajevi registrovani su u Zeničko-dobojskom (5), Unsko-sanskom (17), Tuzlanskom (8) i Kantonu Sarajevo (8).

– Epidemiološka situacija usložnjava se povećanjem broja novih žarišta i posljednji podaci s terena pokazuju nam da je virus još uvijek aktivan. Veoma je važno da se u ovom momentu i vremenu koje je pred nama svi odgovorno ponašamo i da jedni druge podstičemo na odgovorno ponašanje- poručuju iz Kriznog štaba.

Vezane objave