Pao je istorijski dogovor vlasti i dela VMRO-DPMNE.

Ukupno 80 poslanika Sobranja glasalo je za ustavne promene, posle kojih će Makedonija promeniti ime u Republika Severna Makedonija.

Reč je o istorijskom danu za Makedoniju, a posle dogovora vlasti i dela VMRO-DPMNE i glasanja u parlamentu, i zvanično će biti omogućena promena imena u Republika Severna Makedonija u skladu sa Sporazumom iz Prespe, makedonskog premijera Zorana Zaeva i premijera Grčke Aleksisa Ciprasa. Prvi put se glasalo korišćenjem elektronskog sistema, ali se na insistiranje šefa poslaničke grupe opozicionog VMRO Dragana Dajeva ponovo glasalo pojedinačnim izjašnjavanjem poslanika.

Tokom prvog glasanja poslanici VMRO DPMNE ustali su sa svojih mesta i stali pored zida sale da bi se videlo ko glasa, a pojedinačno glasanje zahtevali su jer su sumnjali u elektronski sistem glasanja. U prvom i drugom drugom glasanju ‘za’ je bilo 80 poslanika vladajuće koalicije SDSM i DUI, podržano delom poslanika koalicije VMRO DPMNE i albanskih opozicionih partija, dok je u drugom glasanju 39 poslanika koalicije VMRO DPMNE glasalo protiv.

Sednici na kojoj se o predlogu Vlade Makedonije da se pristupi ustavnim izmenama u skladu sa Dogovorom s Grčkom prisustvovali su premijer Zoran Zaev i ministar unutrašnjih poslova Nikola Dimitrov koji je potpisao Dogovor sa Grčkom.

Makedonski premijer Zoran Zaev čestitao je večeras građanima Makedonije uspešnu misiju izglasavanja inicijative za pokretnje ustavnih promena u skladu sa Prespanskim sporazumom.

“Sa 80 glasova ‘za’ parlament je usvojio odluku o izmeni Ustava. Čestitam Makedoniji. Misija je uspešno obavljena”, napisao je Zaev na svom Fejsbuk profilu.