Udruženje žena „SEKA“ Goražde organizovalo je četiri radionice o medijskoj pismenosti čiji je cilj bolja medijska pismenost zajednice. Jedna od njih organizirana je 25.09.2021. u prostorijama Srednjoškolskog centra Foča, a učesnici radionice pod nazivom „Argumenti u virtualnom svijetu – Za bolju medijsku pismenost zajednice!“ bili su srednjoškolci i studenti iz Foče i Goražda.
Projekat je, inače, finansiran iz „Programa dodjele malih grantova“ u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“, koji implementira Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BIH (AEM BiH), i uz finansijsku podršku Evropske unije.
Predavači u Foči su bili iskusni novinari i novinarke Elma Kazagić, Elvira Aganović i Igor Janković I IT stručnjak Ahmet Hadžiahmetović. Poseban akcenat tokom predavanja stavljen je na teme argumentacije, cyberbullyinga, zaštite privatnosti na internetu.
“Novinarstvo smatram plemenitom djelatnošću, koje može, i koje bi trebalo, da doprinosi boljem kvalitetu života i razvoju čovječanstva. Nažalost, ta njegova osnovna uloga je sva manje zastupljena, a sve više se pretvara u senzacionalizam i manipulaciju. Zato smatram da su radionice, poput ovih koje je organizovala ” SEKA” iz Goražda, veoma korisne jer mladima daju osnovne smjernice kako da prepoznaju i razdvoje istinsko novinarstvo od lažnog i manipulativnog. Drago mi je što sam učestvovao i što sam imao priliku da, u ovom slučaju kao snimatelj-montažer, video zapisom prenesem dio atmosfere sa radionice i utiske učesnika”, izjavio je Igor Janković, novinar iz Foče.
Fokus radionice je bio na praktičnom radu i simulaciji medijskih nastupa. Mladi su predstavili primjere govora mržnje, argumentirane informacije i dezinformacije, a tokom radionice kreiran je i zajednički video kojeg možete pogledati na našem YouTube kanalu.