„Putnici preko aplikacije traže leteći taksi i odlaze na pistu na krovu zgrade, odakle poleću.“

Okej, ovo je mnogo kul, ali nismo baš toliko daleko dogurali. Mada kompanija „Uber“ najavljuje ove taksi vazduhoplove širom Amerike za samo 2 godine. „Uber“ je aplikacija koja je uvela revoluciju u taksi profesiju, jer je izbacila posrednike između vozača i putnika, omogućivši efikasniji i jeftiniji prevoz. A takvu aplikaciju sada imamo i u Srbiji.

„Uz ’Car:Go‘ je ovako: u našu aplikaciju upiši destinaciju, potvrdi lokaciju i odvezi se u akciju.“

Tako je! Nismo uvezli američki „Uber“, već imamo autentični srpski proizvod.

„Kao i širom sveta, i u Beogradu postoji aplikacija preko koje se može naručiti prevoz jeftinije od taksija. Poput planetarno prisutnog ’Ubera‘, domaći ’Car:Go‘ putnika povezuje sa vozačem. Plaćanje je bezgotovinsko, a aplikacija sve popularnija.“

Toliko je popularna da su taksisti masovno izašli na ulice da „proslave“ pokretanje „Car:Go“ aplikacije!„Protestnu kolonu obezbeđivao je veliki broj policajaca u delovima grada kuda je kolona prolazila.“

Au, taksisti su ljuti. Mada umesto što su obezbeđivali taksiste, možda bi bilo logičnije da je policija čuvala vozače „Car:Go-a“, s obzirom da je nedavno jedan vozač „Car:Go-a“ pretučen od strane taksista.

Okej, ovo nije ta tuča, nema snimka te tuče, samo sam hteo da vam pokažem kako izgleda tuča. Nego, zašto se taksisti bune protiv ove srpske aplikacije?

„Izašli smo na ulicu zbog nelojalne konkurencije ’Car:Go-a‘ i tako dalje.“

Drugim rečima, smeta im što je „Car:Go“ jeftiniji. Beogradski taksi je najskuplji u Srbiji — startna tarifa je 170 dinara, dok je, recimo, u Novom Sadu 85 dinara, u Nišu 80 dinara, a u Kragujevcu nema startne cene. „Car:Go“ je u Beogradu jeftiniji od taksija od 25 odsto danju do 40 odsto noću, jer je ista cena i danju i noću.

„Pazite, vi ozbiljno urušavate sistem države i ozbiljno urušavate naše porodice.“

Pa da! „Car:Go“ ugrožava taksiste i njihove porodice! Iako taksisti mogu da rade i za „Car:Go“, kao i svi drugi… ali šta je ikada tamo neka aplikacija donela srpskom narodu? Šta uopšte IT sektor donosi Srbiji?

„Šest stotina sedamdeset osam miliona evra, brojka koja je IT industriju u Srbiji stavila u sami vrh najvećih izvoznika u toj zemlji. Oborili su sve rekorde, premašivši čak i izvoz maline, ’Fijata‘ i Železare ’Smederevo‘.“Aha, znači ekonomija ima ogromnu korist od tih stvari i to, zapravo, pomaže svim porodicama, pa i porodicama taksista. Ne pomaže samo divljim taksistima i svima onima koji su navikli da muljaju, jer se „Car:Go“ plaća elektronski. Ali zaista nema razloga za brigu, jer su pošteni taksisti opstali u svim zemljama gde postoji ovakva aplikacija. Ono čega bi taksisti trebalo da se boje je ovo:

„Kada se priprema ta nova budućnost kada će automobili moći da se kreću bez vozača? Kažu da to nije daleka budućnost.“

Ali to je tehnološki razvoj, šta da se radi. Nekad je morao da stoji jedan čovek u liftu da ga pokrene gore ili dole, danas pritisnete dugme. S jedne strane, imamo ogromne koristi, s druge, nije svima lako da se prilagode. Možemo neko vreme da kočimo progres, ali ljudi na kraju prihvate ono što im je lepše, lakše i jeftinije. Zato je pametnije da podržimo nove tehnologije, pogotovo kada su one naše, srpske. Kako ćemo dogurati do letećih taksija i vozila koja sama sebe voze, ako se zabrani inovacija i uguši srpska aplikacija „Car:Go“?

Vezane objave