Malinari su odlučili da obustave protest i blokadu puta Prijepolje – Bijelo Polje koja je trajala od subote zbog otkupne cene maline, javlja Tanjug. Kako navode, malinari su odlučili da protest prekinu “posle sastanka sa narodnim poslanikom Krstom Janjuševićem iz Srpske napredne stranke”.

Šator sa malinarima koji se nalazio na putu je uklonjen i put Prijepolje-Bijelo polje bi trebalo već oko ponoći da bude prohodan.

Ipak, beogradski mediji pišu da nije poznato šta je dogovoreno.

“Blic” navodi da je neproverena vest da je poslanik obećao malinarima sastanak s predstavnicima Vlade Srbije, a spominje se i da im je Janjušević preneo da postoje “određeni pomaci” oko otkupne cene malina.

Takođe, oni nezvanično ističu da su malinari rekli da su samo privremeno prekinuli protest, tj. da će ga nastaviti ako ne budu zadovoljni rezultatom pregovora.

Podsećamo, saobraćaj je od 2. juna u potpunosti bio obustavljen na magistrali kod Prijepolja koja vodi ja Jadranu, a vozila su prema Crnoj Gori preusmeravana na alternativne pravce kroz grad ili preko Novog Pazara, pa čak i preko Bosne i Hercegovine.

Zbog blokade magistrale i protesta malinara usporene su ili zaustavljene sve vitalne funkcije u opštini, a malinari nezadovoljni pregovorima sa predstavnicima od najavljivali su i radikalizaciju protesta. Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da država ne može i neće da garantuje otkupnu cenu maline, jer tu cenu diktira tržište.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da berba maline još nije počela i da cene nisu još ni formirane. Nedimović je za B92 povodom protesta malinara u Prijepolju i blokade puta ka Crnoj Gori rekao da je sa njima razgovarano, ali da oni nisu pristali da odblokiraju put.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da problem oko cene nastaje jer tržište nije veće, a pojavili su se novi proizvođači, iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, a sveže maline stižu i iz Maroka.

Vezane objave