Booking.com

Pod malinom se ove godine u opštini nalazilo oko 50 hektara zemljišta a za dvije godine, i sa ovogodišnjim novim zasadima od 100.000 sadnica, ubraće se oko 1.000 tona ovo jagodičastog voća.Naglom razvoju malinarstva u ovoj i susjednim opštinama sigurno doprinosi i Zemljoradnička zadruga „Uvac“ iz Rudog koja je, ovih dana, počela ekspoloataciju oko 300.000 sadnica iz jedinog rasadnika na ovim prostorima.

„Proizvode se jednogodišnje sadnice a cijeli proces se odvija pod patronatom Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci i Instituta za hortikulturu tako da sadni materijal ima uvjerenja o čistoći sorte i njegovoj zdravstvenoj ispravnosti pa se na osnovu ove dokumentacije mogu ostvariti opštinski i republički podsticaji”, kaže prerdstavnik ZZ „Uvac“ Nenad Ljubojević.

Zadrugari „Uvca“ ne brinu za prodaju sadnica iz rasadnika jer je već ugovoreno 100.000 komada za Srbiju, 70.000 za opštinu i 30.000 sadnog materijala svojim kooperantima.

“Nije nimalo lako proizvesti kvalitetan sadni materijal jer je u tom poslu potrebno da se primjeni niz najsavremenijih agrotehničkih mjera. Vidljivo je da su naše sadnice čvrste i sa bujnom podlogom i korjenovim sistemom”, dodaje Ljubojević.

Članovi zadruge u rasadniku čupaju sadnice, dok ih drugi u plastenku orezuju, broje i pakuju kako bi ih isporučili kooperatnima i drugim zainteresovanim malinarima.

Željko Ristović kaže da se od malinjaka na četiri dumuna može sasvim pristojno popuniti kućni budžet.

“Zadovoljstvo nam je da vadimo sadnice u našem rasadniku. Ovim poslom i brigom o malinjaku obezbjedili smo posao na kućnom pragu , ne zavisimo ni od koga i sami smo svoje gazde”, kaže Ristović.

Uvačka zadruga je prošle godine otkupila 253 tone svježe maline.

Bazne sadnice za rasadnik uvezene su iz Švajcarske.

Zadrugari iz Uvca preporučuju da se malinjaci formiraju od sorti vilamet i miker a skeptični su prema polki, koja se, kako kažu, proizvodi jeftino u Poljskoj a cijena ploda je znatno niža od ovdje oprobanih vrsta malina.

Zadrugarstvo u Uvcu ima dugu tradiciju jer je još 1906. godine ovdje formirana prva zemljoradnička zadruga u Bosni i Hercegovini.

(BN televizija)

Vezane objave