SARAJEVO – Zdravko Mamić, bivši čelnik Dinama, koji je danas salušan na ročištu po međunarodnoj potjernici u Sudu , neće biti pritvoren, ali mu je zabranjen izlazak iz .

​Sud je prihvatio stav odbrane da nema osnova za pritvor, te naložio zabranu izlaska iz BiH i predavanje putne isprave.

“Ne bi prognozirao šta će biti. Nije automatizam po izručenju. Treba utvrditi da li se radi o pravičnom suđenju u Hrvatskoj. Mamić nije uzeo ni lipe, ni kune od Hrvatske. Nema utaje poreza, nema ništa”, rekao je Mamićev advokat Zdravko Rajić.

“Aapsolutno svakome je jasno da u svim ovim optužnicama ne možete nigdje pročitati da sam utajio porez ili potrosio lipu od Hrvatske”, rekoa je Mamić nakon ročišta.

Istakao je da se režim iz Hrvatske natovario njemu na leđa te da se pošto poto želi moja eliminacija iz sportskog i društvenog života u Hrvatskoj.

“Moja druga država BiH je moja sudbina i moja nada”, rekao je Mamić.

Zahvalio se svima u BiH što ga tretiraju kao čovjeka.

“Htio sam juče objaviti podatke koji bi uzdrmali državu Hrvatsku ali me odvjetik upozorio da bi mogao našteti svojoj situaciji”, rekao je Mamić, te dodao da će doći vrijeme i za to.

Ponovio je da ga za sada finansira brat, ali da može i želi raditi, ali da za neke ozbiljnije poduhvate sad nije vrijeme.

Mamić je pri ulasku u Sud prokomentarisao pisanje pojedinih portala o njegovom hapšenju, te rekao da se protivi izručenju.

“Ne znam otkud vam to da sam uhapšen ili priveden. Vidite da sam najnormalnije došao tu i da je sve uredu”, kazao je Mamić novinarima.

Na pitanje novinara da li će se protiviti izručenju, Mamić je kratko prokomentarisao “a šta vi mislite?”.

Podsjetimo, SIPA je jutros na području Hercegovine uručila poziv za Sud Mamiću, koji je odmah krenuo ka Sarajevu.

Ako se Mamić bude protivio izručenju Hrvatskoj uslijediće sudski postupak u kojem će se odlučivati o njegovoj ekstradiciji.

Mamić sudsku odluku može čekati ili u ekstradicijskom pritvoru ili na slobodi ukoliko mu bude dozvoljeno plaćanje kaucije.

Potjernica za Mamićem raspisana je nakon što mu je Županijski sud u Osijeku odredio pritvor u drugom sudskom postupku koji je pokrenut protiv njega zbog optužbi za učestvovanje u izvlačenju 38 miliona KM iz Dinama.

Related posts