U posljednjih nekoliko dana veliki broj građana iz Bosne i Hercegovine vakcinisan je u Srbiji, a do ponedjeljka će taj broj biti još veći. Dovoljan je pasoš BiH, prebivalište bilo gdje na teritoriji BiH, a od prije nekoliko dana nije potrebna ni najava. U posljednja dva dana veliki broj građana BiH, koji su se još prije mjesec ili više prijavili za vakcinaciju u Srbiji putem onlajn obrasca Ministarstva zdravstva Srbije, počeo je da dobija pozive i termine za vakcinu na Beogradskom sajmu u Hali 3.

Pored toga, vlasti u Srbiji pozvale su sve da dođu i vakcinišu se bez ikakve najave i bez uslova o mjestu prebivališta ili državljanstvu. Zeničanin Nedžad C. (33), koji je državljanin BiH, prijavio se za vakcinaciju u Srbiji, a kako kaže za Klix, to je učinio prije mjesec iz radoznalosti.On je juče dobio poziv na mejl, a već danas je vakcinisan u Beogradu. Tvrdi da je primjetan veliki broj građana iz BiH, koji su na Beogradski sajam stigli bez najave te su vakcinisani. Pored državljana BiH, mnogo je i građana iz Sjeverne Makedonije.

Čak su neki građani BiH koji su se juče prijavili već danas dobili poziv za vakcinaciju u subotu ili nedjelju. A zašto je Srbija odjednom, bez ikakvih uslova, odlučila vakcinisati sve državljane BiH?

U Srbiju organizovano odlaze i privrednici na vakcinaciju, a ranije je to uradio i Ustavni sud BiH.

Jedan od razloga je činjenica da Srbija ima određene količine “AstraZenekine” vakcine, koje je ranije i donirala BiH, a kojima rok ističe 29. marta. Treba podsjetiti da je Srbija BiH prvobitno donirala 5.000 doza, a nakon toga još 5.000 za revakcinaciju, a potom još 10.000. Dakle, radi se o vakcini za koju je ranije rečeno da joj rok trajanja ističe 29. marta te je preporučeno da se do tada iskoristi.Izvjesno je da će se do ponedjeljka takav proces vakcinacije stranih državljana, bez ikakve najave, odvijati, ali isključivo u Beogradu. Da li će i nakon 29. marta taj proces biti nastavljen, za sada nije sigurno.
“Gužve ima, ali je sve dobro organizovano”

A građani BiH svjedoče da je riječ o dobroj organizaciji. Gužve ima, ali je sve dobro organizovano. Strani državljani mogu se vakcinisati isključivo u Hali 3 na Beogradskom sajmu. Čeka se do 30 minuta.

Građani prvo obave razgovor s ljekarom o tome da li su u posljednjih mjesec dana bili bolesni, da li imaju alergije ili uzimaju antibiotike. Ukoliko je odgovor na sve negativan i ukoliko je opšta ocjena zdravstvenog stanja dobra, oni koji su došli bez najave popunjavaju obrazac, podatke iz pasoša i dobijaju vakcinu. Poslije vakcinacije potrebno je ostati 15 minuta u čekaonici kako bi ljekari vidjeli da li će slučajno doći do neke neželjene reakcije.

Svi koji se vakcinišu dobiju potvrdu uz napomenu da dođu na revakcinaciju za 12 sedmica. U hali je 31 ljekar koji radi na vakcinaciji i generalni dojam je da je cijeli proces dobro iskoordinisan.